Zoeken
 


Occasioneel marihuana roken is goed voor longen

Laatste wijziging: maandag 5 maart 2012 om 10:53, 2315 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 5 maart 2012

Marihuanarook heeft geen negatieve invloed op het long- en ademvolume, in tegenstelling tot sigarettenrook. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift "Journal of American Medical Association".

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van data verzameld in de periode 1985-2006 bij 5.115 mannen en vrouwen uit vier Amerikaanse steden. Dat takaksrokers een verminderd long- en ademvolume hebben naarmate ze langer roken, was een bevestiging van eerder onderzoek.
 
Het tegenovergestelde bleek echter voor marihuanarokers. "Occasioneel marihuana roken ging gepaard met een verhoging van het longvolume en een verbetering van de longcapaciteit", aldus professor Stefan Kertez (University of Alabama/Birmingham).

Statistisch significant
De verbetering bleek gemiddeld 50 milliliter te zijn. Een gezonde volwassene kan drie tot vier liter lucht op één seconde uitblazen. "De verbetering was niet hoog, maar wel statistisch significant", schrijft de wetenschapper. "Bovendien bleek dat er bij gemiddelde en intensieve gebruikers, bijvoorbeeld één joint per dag gedurende zeven jaar, geen verminderd adem- of longvolume is." Toch waarschuwt Kertez dat de resultaten geen vrijgeleide zijn voor een betere gezondheid, wel integendeel. (belga/vsv)Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: