Zoeken
 


Verband deodorant en borstkanker?

Laatste wijziging: maandag 16 januari 2012 om 21:40, 2362 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 16 januari 2012

AMSTERDAM - Chemicaliën die onder meer in deodorants zitten, zijn teruggevonden in bijna alle weefselmonsters van 40 vrouwen met borstkanker.

Maar dat is geen direct bewijs dat de chemicaliën, parabenen genaamd, de aanstichter zijn van borstkanker. Er zijn namelijk ook parabenen gevonden bij vrouwen die nooit deodorants gebruiken. Onderzoeksbegeleider Philippa Darbre van de University of Reading in het Verenigd Koninkrijk: "Deze vondsts impliceert niet dat parabenen de veroorzaker zijn van borstkanker. Maar het feit dat parabenen aanwezig waren in zo veel monsters rechtvaardigd verder onderzoek."

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn veel gebruikte chemische conserveermiddelen die vaak verwerkt zitten in cosmetica, voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Zo zit het in crèmes, make-up, scheerschuim, bruiningslotion, tandpasta en de meeste deodorants. Maar ze zitten ook in verwerkt vlees, gebak, gecoate noten en andere hartige snacks.

Belangrijkste oorzaak is oestrogeen

Parabenen hebben oestrogene eigenschappen: van het hormoon oestrogeen is al bekend dat het een rol speelt in de ontwikkeling, groei en progressie van borstkanker. Toch is er tot nu toe nog geen oorzakelijk verband gevonden tussen de chemicaliën en borstkanker.

Parabenen in borstweefsel

Onderzoekers van de Britse universiteit onderzochten tussen 2005 en 2008 de weefselmonsters van 40 vrouwen bij wie voor de eerste keer borstkanker werd geconstateerd. In de 160 genomen monsters werd bij 99 procent parabenen gevonden.Bron: telegraaf.nl

Voeg toe aan: