Zoeken
 


Overheid geeft miljoenen uit in doofpot-affaires

Laatste wijziging: zondag 13 november 2011 om 19:40, 3982 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 13 november 2011

RTL Nieuws onderzocht tien zaken, waarin de overheid pijnlijke en gevoelige informatie binnenskamers wilde houden. De overheid zette daarbij juristen in, die vaak tonnen per zaak declareerden. In totaal gaf de overheid in deze hoofdpijndossiers achttien miljoen euro uit aan advocatenkosten. In bijna alle kwesties liet de overheid niet het achterste van de tong zien, terwijl burgers en media op zoek waren naar de waarheid.

Zaken die RTL onderzocht zijn onder andere:
De zaak Spijkers (advocatenkosten: 427.918 euro).
Klokkenluider Spijkers brengt naar buiten dat meerdere militairen zijn omgekomen door ondeugdelijke landmijnen van Nederlands fabrikaat.

Het Koninklijk Huis (advocatenkosten: 594.777 euro)
Vier zaken rondom het Het Koninklijk Huis hebben de Nederlandse Staat bijna zes ton gekost. Het gaat om de affaire rondom de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, de ruzie met Edwin de Roy van Zuydewijn, het vakantiehuis van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique en het Nederlanderschap van prinses Máxima.

De val van Srebrenica (advocatenkosten 1.378.759 euro)
In 1995 bewaken Nederlandse blauwhelmen de Bosnische stad  Srebrenica. Als Serviërs de stad innemen, worden 8.000 Bosnische mannen door de Serviërs meegenomen en gedood. Rechtszaken en onderzoeken naar de aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat volgen.

De Catshuisbrand (advocatenkosten: 209.340 euro). Een schilder komt om tijdens een brand aan de ambtswoning van de minister-president. Een rapport over de oorzaak van de brand, waaruit nalatigheid van de Nederlandse Staat blijkt, wordt stilgehouden.

Ombudsman maakt zich zorgen
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt het zorgelijk dat de overheid dure advocaten inhuurt met als doel om gewone burgers het nakijken te geven. ‘De overheid moet met open vizier aan tafel zitten met de burger en kunnen zeggen: wat is nu redelijk? Excuses aanbieden, toelichting geven en niet afdekken,' zegt hij tegen RTL.

Het totale bedrag dat de overheid spendeert aan doofpot- en andere affaires zou veel hoger zijn dan achttien miljoen, omdat de kosten van adviezen van andere externe adviseurs niet zijn meegerekend.

 

Auteur | Maikel Voors


Noot redactie:

18 Miljoen klinkt niet veel, dat bedrag ligt zekers vele malen hoger.....en dan heb je het niet alleen over externe adviseurs :-) Bron: inoverheid.nl

Voeg toe aan: