Zoeken
 


Occupy bezet steeds meer plaatsen in Nederland

Laatste wijziging: donderdag 20 oktober 2011 om 09:01, 2770 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 20 oktober 2011

De Occupybeweging verbreidt zich over Nederland. Op steeds meer plaatsen beginnen mensen te demonstreren tegen wat zij noemen de uitwassen van het financiële systeem, zoals de graaicultuur op de financiële markten en de macht van de banken.

In Nederland begon Occupy zaterdag met demonstraties op het Beursplein in Amsterdam en op het Malieveld in Den Haag. De acties in ons land worden gehouden in navolging van het protest, dat op 17 september op Wall Street in New York begon onder de naam Occupy Wall Street (OWS). Ook in andere Europese steden bezetten mensen straten en pleinen. Niet voor een dag, maar ze zijn gekomen om voorlopig te blijven, en slapen in tenten.

Toename tenten
De steeds kouder wordende nachten, wind en regen, houden de betogers niet tegen. In Amsterdam is het aantal tenten sinds zaterdag, toen het prachtig weer was, zelf iets toegenomen. Vanochtend stonden er zo'n 60.

In Den Haag staan inmiddels ongeveer 30 tenten, waaronder een grote legertent die onder meer dient als vergaderruimte. De demonstranten in de hoofdstad mogen voorlopig blijven waar ze zijn; die in Den Haag mogen tot en met vrijdag op het Malieveld bivakkeren. Daarna moeten ze weg.

Mensen in Utrecht sloten zich dinsdag bij de Occupybeweging aan. Een aantal mensen zette tentjes neer op het plein voor de ingang van het stadhuis.

Noorden
Niet alleen mensen in het westen willen actievoeren om hun ongenoegen te uiten over het kapitalistische systeem dat de financiële crisis heeft veroorzaakt. Ook Groningen gaat demonstreren. Zaterdag zijn er bijeenkomsten op de Grote Markt in de stad Groningen en bij het bankgebouw van ING in Winschoten.

In feite begon Occupy in Spanje waar de Spaanse beweging 15 mei sinds mei protesten organiseerde in tal van Spaanse steden. Het einde van de acties lijkt nog lang niet in zicht, ondanks het kouder wordende weer. OWS is bezig met meer grote protesten zoals afgelopen weekeinde op Times Square in New York.
(ANP/Redactie)Bron: ad.nl

Voeg toe aan: