Zoeken
 


Onderzoek naar aanpak Mexicaanse griep

Laatste wijziging: donderdag 29 september 2011 om 20:42, 2376 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 29 september 2011

DEN HAAG - Na aandringen van PVV, PvdA en SP heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) donderdag een onafhankelijk onderzoek toegezegd naar de invloed van de farmaceutische industrie bij de aanpak van de Mexicaanse griep.

De drie partijen hebben veel vragen over de onafhankelijkheid van de adviezen van onder meer de Gezondheidsraad, waar Schippers' voorganger Ab Klink op afging toen hij in 2009 34 miljoen vaccins bestelde.

De griepuitbraak verliep milder dan verwacht en de helft van vaccins moest worden vernietigd.

Schippers verzekerde de Kamer donderdag dat zij hetzelfde zou hebben gedaan als Klink. Ze gaf aan dat de druk hoog was om te handelen bij dit nieuwe, onbekende virus dat andere groepen trof dan de normale seizoensgriep.

''Er was een zwaar tekort aan vaccins en iedereen wilde ze hebben. Dan kun je afhaken of je er morrend bij neerleggen.'' Ook had zij begrepen dat mensen zich onder druk gezet voelden door de industrie. Dat wil ze in de toekomst zien te voorkomen.

Eigen belang

Gedoogpartner PVV mist de wetenschappelijke onderbouwing voor de toen noodzakelijk geachte tweede vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Wiens advies is opgevolgd en waarom en hoeveel leden van de Gezondheidsraad hebben eigenlijk banden met de industrie. ''Wij twijfelen aan de onafhankelijkheid van de adviezen'', meent Kamerlid Karen Gerbrands (PVV).

Volgens Henk van Gerven (SP) had de industrie bij de pandemie alleen oog voor eigen belang; hij wil voorkomen dat landen in volgende vergelijkbare situaties mogelijk opnieuw tegen elkaar worden uitgespeeld. Kadija Arib (PvdA) zit het hoog dat Kamerleden buitenspel werden gezet en hun werk niet meer goed konden doen aangezien de industrie geheimhouding had afgedwongen.

Niet betrokken

Schippers snapt wel dat de Kamer vragen heeft over de kostbare aanschaf van de vaccins, maar ze wijst er op dat het bijna onmogelijk is nog een deskundige te vinden die nooit betrokken is geweest bij een onderzoek voor de industrie. Volgens haar is de Kamer overigens al in 2010 vertrouwelijk over de prijzen en de contractonderhandelingen geïnformeerd.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: