Zoeken
 


Het Wereld Natuur Fonds in een heel ander daglicht

Laatste wijziging: dinsdag 12 juli 2011 om 09:09, 3902 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 12 juli 2011

Eind juni werd de documentaire 'Der Pakt mit dem Panda: Was uns der WWF verschweigt' uitgezonden door de Duitse televisieomroep ARD. Ondanks het late uur hebben er 900.000 mensen gekeken.

Het Wereld Natuur Fonds is een toonaangevende wereldwijd opererende organisatie voor bescherming van de natuur. De organisatie blijkt zich echter met heel andere zaken bezig te houden.

Op 11 september 1961 wordt in Zwitserland The World Wildlife Fund (WWF) opgericht. Prins Bernhard wordt benoemd tot president, Peter Scott wordt vicepresident. In de eerste jaren richt het WWF zich uitsluitend op de bescherming van diersoorten, maar al snel wordt duidelijk dat dit werk alleen kan slagen, als ook de leefgebieden van dieren worden beschermd. Daarom verandert de naam al snel in World Wide Fund for Nature (WWF).

Direct na de oprichting ontstaan overal in de wereld nationale afdelingen van WWF. In 1962 gebeurt dat in Nederland met de oprichting van het Natuur Noodfonds Nederland, waarvan de naam enkele jaren later verandert in Wereld Natuur Fonds (WNF). Prins Bernhard wordt ook president van de Nederlandse organisatie.

Het aantal donateurs in Nederland bedraagt in 2009 910.000, in België 65.000. Wereldwijd telt het WWF ongeveer vijf miljoen donateurs.

Het WWF valt flink door de mand. De documentaire onthult hoe de top van het WWF achter de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen staat. Met toestemming en samenwerking van het WWF worden duizenden hectare regenwoud platgebrand in Indonesië en verschillende landen in Zuid-Amerika. Voor de ontwikkelingen op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen ontvangt het WWF geld van chemiegigant Monsanto.

De stichters van het WWF, leden van de zogenoemde 1001 Club, zijn de meest invloedrijke personen ter wereld. Tot de club behoren onder meer Harry Oppenheimer, Sir Eric Drake van BP, de Britse en Franse familie Rothschild, Laurance en David Rockefeller, Henry Ford II, Salem bin Laden (Osama bin Ladens oudere halfbroer), dictator van Zaïre Mobutu en de Spaanse koning Juan Carlos I.

Het WWF is in 2005 de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja gestart. Aan deze tafel zitten onder meer chemiegiganten Monsanto, Syngenta, DuPont - Pioneer, grote graanproducenten als ADM, Bunge en Cargill en de energiegigant BP. Deze bedrijven geven gevaarlijke soyaproducten het label ‘verantwoorde soya’.

In Trouw was afgelopen week te lezen hoe de grootschalige soja-teelt in Paraguay leidt tot ontbossing. Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en kleine boeren komen vaak in de verdrukking.

In Rotterdam is inmiddels de eerste ‘verantwoord geproduceerde soja’ verhandeld. Het Initiatief Duurzame Soja kocht 85.000 ton op. Achter dit initiatief zitten bedrijven als Ahold en zuivelcoöperatie Friesland Campina, maar ook de veevoerindustrie. De soja werd gekocht van de Braziliaanse teler Grupo André Maggi. Die voldoet sinds kort aan de 'criteria' die via de rondetafelconferentie zijn opgesteld.

De documentaire 'Der Pakt mit dem Panda: Was uns der WWF verschweigt' is hier terug te kijken. In september dit jaar zal Zembla de documentaire gaan uitzenden. Onderstaand interview met de maker van de documentaire is Nederlands ondertiteld.

Lees ook: WWF und die Industrie - der Pakt mit dem Panda



Bron: niburu.nl

Voeg toe aan: