Zoeken
 


Slaap er een nachtje over blijkt wetenschappelijk verantwoord advies

Laatste wijziging: vrijdag 24 juni 2011 om 09:15, 2374 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 24 juni 2011

Uit onderzoek blijkt dat slapen de meest rationele manier is om beslissingen te nemen. Het menselijk brein stuurt ons namelijk onbewust de goede kant op bij lastige beslissingen. Psycholoog Rebecca Spencer bewees dat een goede nachtrust een positief effect heeft op onze cognitieve vaardigheden en het vermogen om te redeneren.

Goktest
Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers een goktest. Psychologen denken namelijk dat het ontdekken van de regels een verborgen, maar belangrijke factor is bij het nemen van een beslissing. Daarom kozen de onderzoekers, onder leiding van Spencer, ervoor om de deelnemers aan het onderzoek een spel te laten spelen met verborgen regels. De deelnemers werden over twee groepen verdeeld. Eén van de twee groepen werd twaalf uur wakker gehouden. De groep die wel had mogen slapen voor de test, bleek tot vier maal beter in het spel dan de groep die niet had mogen slapen. Daarnaast begrepen ze de regels ook beter.

Goed advies
Mogelijk wordt dit effect van slaap veroorzaakt door veranderingen in onderliggende emotionele en cognitieve processen. “Dit bewijst dat onze ouders ons altijd goed advies hebben gegeven”, aldus Spencer. “Het is goed om te slapen wanneer u geconfronteerd met een belangrijke beslissing.” Deze rol van de slaap in het dagelijks leven wordt aanvaard als gemeenschappelijke wijsheid, maar was nog niet wetenschappelijk bewezen, voegde ze eraan toe. Het aloude advies om ‘er een nachtje over te slapen’ is dus zo gek nog niet.

Bron: planetgreen.com, sciencedaily.comBron: hetkanwel.net

Voeg toe aan: