Zoeken
 


Het wereld-EPD van Neelie Kroes

Laatste wijziging: vrijdag 24 juni 2011 om 08:55, 2979 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 24 juni 2011

"Onder het mom van betere zorg voor de 'wereldburger' worden EPD's wereldwijd met een gigantische impact op de privacy en veiligheid genormaliseerd en gekoppeld."

Dat stelt Peter Rietveld veiligheidsspecialist bij Traxion, een organisatie die gespecialiseerd is in toegangsbeveiliging van computersystemen. De standaardisering is bovendien al grootscheeps aanwezig.

Dit artikel toont de ontwikkeling van het nationaal Elektronisch Patiënten Dossier, via een EU-EPD naar een EPD op wereldschaal.

Digitale koppeling maakt centralisering overbodig
Het idee van een 'centrale database' is achterhaald. Dit ouderwetse idee stamt uit de tijd van papieren dossiers. Standaardisering en koppeling zijn de toverwoorden. Door de koppelbaarheid en uitwisselingsmogelijkheden van EPD's met het persoonscontrolenummer (BSN) dat wereldwijd als toegangssleutel wordt gebruikt, is centralisering niet noodzakelijk omdat alle databases tezamen een metadatabase vormen en in de praktijk al als centrale database fungeren. Dit geldt voor zowel het EPD als het gegevensbestand achter het persoonscontrolebewijs ('biometrisch paspoort'). Voor het gemak is in Nederland het landelijk schakelpunt (LSP) de 'verkeerstoren' die met de BSN-sleutel de koppeling regelt. Deze infrastructuur sluit naadloos aan bij de rest in Europa.

De voortdurende nadruk van de overheid op een (centrale) database is daarom ook misleidend. De burger verspilt vervolgens zijn energie aan discussies over het verkeerde onderwerp. Een centrale database is namelijk volstrekt overbodig. De Leidse professor Vincent Icke zegt het zo:

"De als geruststellend bedoelde mededeling van de overheid dat het 'geen database' is omdat de gegevens 'op verschillende plaatsen zijn opgeslagen' berust ofwel op bedrog, of op verregaande incompetentie op ICT-gebied. Of twee harde schijven in hetzelfde kastje zijn gemonteerd of op tweeduizend kilometer van elkaar staan, doet er niet toe vanwege de immense transportsnelheid van gegevens langs optische glasvezelkabels. Je kunt evengoed beweren dat de Koninklijke Bibliotheek geen bibliotheek is omdat de boeken niet allemaal op dezelfde plank staan.''

Bron / Lees verder: Anarchiel.comVoeg toe aan: