Zoeken
 


Is de werkelijkheid een illusie?

Laatste wijziging: dinsdag 7 juni 2011 om 09:05, 2542 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 7 juni 2011

Mijn beste vriend is door een auto aangereden en aan zijn verwondingen overleden. Een groot verdriet overvalt mij en ik huil vele tranen. De begrafenis was sober maar plechtig en met pijn in het hart nam ik afscheid van mijn beste vriend.

Een ernstige gebeurtenis, en anderen zullen het met mij eens zijn dat het terecht is dat ik verdriet heb. Totdat ik vertel dat het maar een droom was… oooooh…. Was het maar een droom, dus niet echt, dan is het niet erg en hoef je er toch niet verdrietig om te zijn?.

Zoals jullie zullen begrijpen is de droom zelf levensecht en twijfel je op dat moment niet aan de werkelijkheid van die droom, pas wanneer je eenmaal wakker bent geworden besef je dat het een droom was en kan je de gebeurtenis relativeren.

Stel ik zou iemand die iets ergs mee maakt in deze werkelijkheid vertellen dat het niet erg is omdat het maar een illusie is. Die persoon zal boos op me worden en me ongevoeligheid verwijten. Dit laat zien hoe moeilijk het is om in deze werkelijkheid te beseffen dat het misschien wel eens een illusie werkelijkheid is. Er is veel weerstand om die optie werkelijk te aanvaarden, aangezien het alles waarin we geloven op de kop zou zetten. Al ons verdriet, al onze vreugde, zinloos… alleen maar voor een verzinsel?.

Is de droom dan zinloos? … is het verdriet of dat plezier in die droom niet echt?… natuurlijk wel, ze zijn echt in die werkelijkheid. Net zoals onze gevoelens in deze werkelijkheid echt zijn. Die droom is niet zinloos omdat hij iets weerspiegelt van je eigen proces, zo ook weerspiegelt deze werkelijkheid iets van ons proces.

In een droom kan je wakker worden, dit heet lucide dromen, op het laagste niveau van luciditeit ben je nog volledig onderhevig aan die werkelijkheid, maar je beseft wel dat het een droom is. Wat je nog niet beseft is dat die droom door jou zelf bedacht wordt en dat jij in een andere werkelijkheid in een bed ligt te slapen. Bij de hogere vormen van luciditeit besef je dit wel en ben je minder onderhevig aan de droom, je ervaart steeds meer vrijheid om zelf te bepalen hoe je droom verloopt. Je neemt de controle terug over de droom, want jij bent degene die dit droomt.

Zo kijk ik ook tegen de werkelijkheid van het waken aan. In de meeste gevallen besef ik wel dat wat ik zie een interpretatie is van mijn brein, oftewel dat ik naar een projectiescherm zit te kijken waarbij ik de film maak, maar ik ben niet bewust genoeg om werkelijk te beseffen dat dit een geprojecteerde werkelijkheid is. Daarom neem ik deze werkelijkheid in de meeste gevallen heel serieus en reageer op datgene wat er gebeurt. Ik ben dus nog volledig onderhevig aan deze werkelijkheid, alleen besef ik dat het een projectie is. Oftewel ik ben momenteel voornamelijk laag lucide in deze werkelijkheid.

Heel af en toe heb ik een hogere vorm van luciditeit in deze werkelijkheid. Dan besef ik beter dat alles wat ik zie en ervaar gevormd wordt door beelden uit mijn geheugen. Ik raak dan los van deze werkelijkheid, minder onderhevig er aan, en kan datgene wat gebeurt beter relativeren.

Wanneer weet je dat een droom een droom was, wanneer je ontwaakt in de werkelijkheid, of als je heel bewust bent in de droom zelf. Hoe weet ik bij luciditeit dat het een droom is?… ziet alles er nep uit?… in tegendeel, de droom werkelijkheid voelt heel echt aan, toch is er een innerlijk weten dat het een droom is, zodat er die vrijheid ontstaat.

Zou het dus ook niet zo zijn met deze werkelijkheid, dat je dat pas kan zien als je dood bent (ontwaakt in een andere werkelijkheid), of als je een hele hoge graad van innerlijke bewustwording hebt bereikt… En dat verklaart dus waarom de weg van zelfkennis de weg naar God is… ken je zelf, ken je innerlijk, en je wordt wakker in deze werkelijkheid. Die werkelijkheid is er dan nog steeds, maar je bent vrij om je eigen keuzes te maken en die werkelijkheid te herscheppen.

V: Hoe train je lucide dromen als je in de droom zelf zit?
A: Door te durven twijfelen aan de werkelijkheid.
V: Hoe herken je dat je in een droom zit?
A: Door jezelf te kennen en te luisteren naar je innerlijke stem.

En dit zijn ook de vragen en antwoorden die gelden voor deze werkelijkheid.

Ontwaakt gij die slaapt, en sta op uit de dood…Bron: droomvrienden.nl

Voeg toe aan: