Zoeken
 


Teleportatie

Laatste wijziging: zaterdag 4 juni 2011 om 15:12, 3992 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 4 juni 2011

Sinds de uitvinding van het wiel meer dan 5000 jaar geleden, zijn mensen voortdurend bezig om nieuwe manieren te vinden om sneller te kunnen reizen. De strijdwagen, koets, fiets, auto, vliegtuig, raket, zijn allemaal uitgevonden om de tijd te verkorten die nodig is om op door ons gewenste bestemmingen te komen. Toch delen al deze vormen van transport hetzelfde ‘gebrek’: er moet altijd een fysieke afstand afgelegd worden, die kan variëren van een paar minuten tot vele uren, afhankelijk van het begin en eindpunt.

Afhankelijk van je favoriete sci-fi series kan teleportatie of een heel erg slecht idee zijn (zie The Fly), of een heel cool, goed idee,(zie Star-Trek, StarGate).Voor wetenschappers is het gewoon ontzettend complex. Zo erg zelfs dat het eigenlijk niet eens meer een zaak is van het verplaatsen van materie, maar een van het transporteren van informatie. Het is fysici al gelukt om informatie uit te wisselen tussen deeltjes, fotons, en tussen atomen. Er is zelfs een teleportatie record behaald; dit is namelijk het eerste (voor zover bekende)experiment waarin informatie een behoorlijke afstand heeft afgelegd -1 meter- tussen twee geïsoleerde atomen. Het is ook voor het eerst dat de kwaliteiten van een foton, die uitermate geschikt zijn voor het reizen over grote afstanden, en een atoom, die geprezen wordt om diens capaciteit m.b.t. opslag van informatie, gezamenlijk zijn geëxploiteerd. De nieuwste doorbraak komt van een team van wetenschappers uit Australië en Japan die het is gelukt om licht succesvol te teleporteren. Het team dat geleid word door de Universiteit van Tokio vernietigde de golven van licht, om vervolgens met behulp van hun complexe kwantum informatie, het exact zelfde licht te recreëren in een ander gebied.

 

 

In de Star Trek series werd er geteleporteerd d.m.v. een machine die de Transporter werd genoemd. Deze bestond uit een platform waarop de acteurs stonden, en een controle paneel. De Transporter ‘lockte in’ op elk atoom van elk persoon op het platform en gebruikte vervolgens een draaggolf om deze moleculen te verzenden naar waar de ‘crew’ naartoe moest. Kijkers thuis konden zo zien hoe Captain Kirk en co., in glanzende glitters veranderden voor ze geheel verdwenen, om vervolgens weer direct te rematerialiseren op een of andere verre planeet.

Als zo’n machine mogelijk zou zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat de persoon die wordt geteleporteerd daadwerkelijk wordt getransporteerd. Het zou meer werken als een fax machine; een duplicaat van de persoon zou gemaakt worden aan het ontvangende einde, en uiteraard met veel meer precisie dan een fax machine. Maar wat zou er dan gebeuren met het origineel? Eén theorie suggereert dat teleportatie genetisch klonen zou kunnen combineren met digitalisatie. Tijdens dit biodigitaal klonen, zouden de telereizigers in wezen moeten sterven. Hun originele geest en lichaam zouden niet langer bestaan. In plaats daarvan wordt hun atomische structuur gerecreëerd op een andere locatie. De digitalisatie zou zorgen voor de recreatie van herinneringen, emoties, hoop, dromen etc. De telereiziger zou dus nog steeds bestaan, echter in een nieuw lichaam dat uit dezelfde atomische structuur zou bestaan als het origineel, geprogrammeerd met dezelfde informatie.

Zeker is dat wetenschappers door zullen blijven gaan met het verbeteren en/of uitvinden van nieuwe ideeën, technologieën m.b.t. teleportatie en tijdreizen. Misschien dat er ooit een dag komt waarop een van jouw afstammelingen na een dag werk op zijn (of haar) ruimtekantoor, in een of ander sterrenstelsel vele lichtjaren verwijderd van de Aarde via zijn horloge aangeeft dat het tijd is om naar huis ‘gestraald’ te worden voor het avondeten op planeet X, en al aan tafel zit zodra die woorden zijn mond hebben verlaten.

Sterker nog, er zijn een aantal mensen die aangeven al gebruik te hebben gemaakt van teleportatie of tijdreizen via verschillende technieken. Een van deze mensen is de Amerikaanse dr. Andrew D. Basiago, die beweert d.m.v. tijdreizen een andere planeet te hebben bezocht in opdracht van de Amerikaanse overheid, tijdens de duur van Project Pegasus. Kijk voor meer informatie hierover hier:

http://www.projectpegasus.net/ Andrew Basiago

Zoek ook eens op Google op Project Looking glass.

 

 

Love and Peace

 

Marieke Pril.Bron: mariekepril.nl

Voeg toe aan: