Zoeken
 


Nederland heeft hoogste benzineprijs van de wereld

Laatste wijziging: dinsdag 5 april 2011 om 20:48, 2713 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 5 april 2011

ergens ter wereld is de benzine op dit moment duurder dan in Nederland. Volgens Erik van Erne, die de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp al sinds 2008 in de gaten houdt, zijn nu zelfs de Grieken en de Denen van de eerste plaats verdreven. Van Erne baseert zijn conclusies op onderzoek van Good Environment. Op 16 maart kostte een gallon benzine in Nederland $8,83 (dit is 1,65 euro per liter).  In de Verenigde Staten is de ophef groot nu ook daar de benzineprijs richting de $4 per gallon gaat (momenteel $3,55 per gallon nog niet eens een euro per liter), maar Mark Rutte wordt afgespiegeld als de "8 Dollar-Per-Gallon-President".

Van Erne constateert: "Nederland heeft het voor elkaar: dankzij wat extra belastingen is niet alleen de eerste plaats in Europa veroverd, maar voert Nederland nu zelfs wereldwijd fier de ranglijst aan als het gaat om de duurste benzineprijzen ter wereld". Een andere interessante conclusie van van Erne is dat de hoge prijs voor een liter benzine niet alleen komt door de prijsstijgingen voor een vat ruwe olie (momenteel ongeveer $105). 


Waarom is de prijs in Nederland dan zo hoog in vergelijking met andere landen? Een van de redenen is dat de prijs van benzine, diesel en LPG vanaf 1 januari 2011 onderhevig is aan een extra accijns van 0.6%. Overigens is dit niet vreemd, de accijnzen worden over het algemeen elk jaar verhoogd. Van Erne: "Lijkt mij dat felicitaties aan Maxime Verhagen en Jan Kees de Jager op zijn plaats zijn voor het behaalde resultaat. Dat verder helemaal niemand in Nederland daar blij mee is, doet er verder niet toe. De autorijder wordt al jaren kaalgeplukt, terwijl de schatkist fors wordt gespekt."

Onrust in het Midden-Oosten zorgt voor druk op de olieprijs, maar zelfs in een land waar al jaren oorlog woedt is de olie per gallon nog goedkoper: $8,04 in Afghanistan tegen $8,83 in Nederland. De goedkoopste plek om te tanken is op dit moment Irak. Tanken in Bagdad kost je maar $1,44 per gallon (27 eurocent per liter). Dit is zes keer zo goedkoop als in Nederland. 

Bron: PeoplePlanetProfit & Stichting Milieunet 


Bron: energieportal.nl

Voeg toe aan: