Zoeken
 


Streng straffen criminele jongeren helpt niet

Laatste wijziging: maandag 28 maart 2011 om 19:38, 1875 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 28 maart 2011

Novum) - Strenge straffen voor criminele jongeren leiden zelden tot gedragsverandering. Er moet dan ook meer aandacht komen voor opvoedkundige aspecten in het jeugdstrafproces. Dat stelt de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een maandag verschenen advies.

De meeste strafbare feiten die jongeren tot 18 jaar plegen zijn eerder 'leeftijdsgerelateerde uitglijders' dan een opstapje naar een criminele loopbaan. De RSJ is kritisch over enkel en alleen hard straffen. Dit werkt alleen bij een kleine groep die hier gevoelig voor is.

Het zou beter zijn het pedagogische aspect van straffen centraal te stellen, vindt de raad. Dit verkleint de kans dat jonge criminelen nogmaals in de fout gaan.

Zo moeten kinderen met een kort lontje een cursus worden aangeboden waarin ze leren om te gaan met agressie. Ook moet er beter gekeken worden naar de verstandelijke vermogens van jongeren. Veertig procent van de jongeren in jeugdgevangenissen blijkt (licht) verstandelijk beperkt te zijn.Bron: medemblikaanzee.nl

Voeg toe aan: