Zoeken
 


Peuters junkfood voeren, leidt tot lager IQ

Laatste wijziging: zaterdag 12 februari 2011 om 12:31, 3094 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 12 februari 2011

Een dieet van bewerkte voedingmiddelen, verlaagt het toekomstige IQ van peuters. Het werkt ook andersom. Een vitaminerijk voedingspatroon kan jonge kinderen op latere leeftijd slimmer maken. Dit blijkt uit een recente Britse studie.

Peuters die een dieet van junkfood volgen, kunnen blijvende hersenschade oplopen. Hier waarschuwen Britse onderzoekers voor. Als kinderen tot hun derde jaar chips, patat, koekjes en pizza eten, hebben ze vijf jaar later een lager IQ. Het verschil loopt op tot 5 IQ punten, vergeleken met kinderen die een voedzaam dieet van fruit, groente en vers bereide maaltijden volgen. Zelfs als hun voedingspatroon verbetert, kan het te laat zijn, aangezien de effecten levenslang lijken door te werken.

Denkvermogen
Het is de eerste studie die een directe relatie suggereert tussen het voedingspatroon van jonge kinderen en hun denkvermogen op latere leeftijd. De onderzoekers van de Bristol Universiteit namen factoren mee als sociale status, borstvoeding, de opleiding van de ouders en leeftijd. Ook hielden de onderzoekers rekening met de invloed van de huiselijke omgeving, bijvoorbeeld de toegang van een kind tot boeken of speelgoed.

Hersenontwikkeling
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat voeding cruciaal is in de eerste drie jaren van een mensenleven, wanneer de groeisnelheid van het brein op zijn hoogst is. Jonge kinderen die vet, suiker en bewerkte voedingsmiddelen consumeren, krijgen te weinig vitaminen en voedingstoffen binnen, met als gevolg dat hun hersenen zich nooit optimaal kunnen ontwikkelen.

De laatste gepubliceerde bevindingen zijn een onderdeel van een grootscheeps onderzoek naar de kinderontwikkeling genaamd the Avon Longitudinal Study of Parents and Children. Deze houdt de gezondheid en het welzijn in de gaten van ongeveer 14.000 Britse kinderen geboren in de vroege jaren negentig.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Mail Online Health, Fox News



Bron: dokterdokter.nl

Voeg toe aan: