Zoeken
 


OV zoals OV hoort te zijn... gratis

Laatste wijziging: donderdag 27 januari 2011 om 10:40, 2356 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 27 januari 2011

Het frauderen met een OV-chipkaart is zelfs mogelijk zonder dat een reiziger zijn of haar kaart fysiek bij een poortje hoeft in- of uit te checken. Door het in- en uitchecken op de eigen pc of laptop te registreren, lopen vervoersbedrijven geld mis en kan Trans Link Systems de kaart bovendien ook niet meer volgen of blokkeren.

Hackers ontdekten een methode om het inchecken vanuit huis te regelen, zonder dat de reiziger de kaart tegen een kaartlezer op het station of in de bus of tram hoeft te houden. Met speciale software, waarin stationsnamen met speciale codes zijn opgenomen, hoeft de reiziger alleen maar op te geven op welk station wordt ingecheckt en op welk eindstation de reis weer is geeïndigd en de datum en het tijdstip.

De apparatuur van treinconducteurs kan niet zien of een OV-chipkaart fysiek is ingecheckt op een poortje op het station, want de lezer die wordt gebruikt staat niet in verbinding met het systeem van TLS. De conducteur ziet alleen op welk station is ingecheckt en op welk tijdstip dat was, maar dat kan een zwartrijder op deze manier dus eenvoudig zelf voor aanvang van de reis zelf aanpassen. Het blijkt dat het op deze manier ook mogelijk is om een OV-chipkaart te gebruiken die door een poortje op het station is geblokkeerd. De software overschrijft namelijk de reeks getallen die aanduidt dat een kaart door TLS is geblokkeerd. Zo zien zowel de treinconducteur als TLS niet dat de kaart is geblokkeerd.

De nieuw-ontdekte hack werkt in principe alleen voor treinreizen, omdat met de software alleen treinstations als in- en uitstappunt kunnen worden opgegeven. Voor reizen in de metro werkt deze hack sowieso niet, omdat de kaart tegen een lezer gehouden moet worden om de toegangspoort te openen. De Nederlandse Spoorwegen heeft besloten om de OV-chipkaart poortjes vooralsnog niet dicht te gooien en bovendien hebben de meeste NS-stations in Nederland alleen incheckpaaltjes en geen poorten.


Noot redactie:

Wie een beetje nadenkt kan snel concluderen dat de beste optie is om het OV gewoon helemaal en voor iedereen gratis te maken. Dit is stukken goedkoper, zal de efficiency ten goede komen en goed voor het millieu gezien de stimuleren hiervan. De overheid wil toch het liefst dat iedereen met de OV gaat? Maar ze maken het de mensen juist moeilijker en vooral ook ontzettend duur.

Ah ik lees dat ze alweer een nieuw systeem hebben. Zie video :-)Bron: pc-active.nl

Voeg toe aan: