Zoeken
 


Ultrasoon geluid tegen borsttumoren wordt getest

Laatste wijziging: dinsdag 30 november 2010 om 14:15, 1845 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 30 november 2010

Een Utrechts ziekenhuis begint volgende maand met het testen van ultrageluid of echografie als een nieuwe behandelmethode van borstkanker. De methode wordt eerst toegepast op vrouwen met een goedaardig gezwel, over twee tot drie jaar kan het mogelijk worden gebruikt bij vrouwen met borstkanker.

Het UMC Utrecht is de eerste ter wereld dat onderzoek doet naar de nieuwe behandeling, zo heeft het ziekenhuis vandaag laten weten.

Bij de behandelmethode wordt met ultrageluid de borsttumor verhit, hierdoor sterven de tumorcellen af. De tumor wordt verhit tot een temperatuur van 60 tot 90 graden. Na het afsterven wordt hij door het lichaam opgeruimd. Met een gelijktijdige MRI-scan kunnen artsen de temperatuur in de gaten houden en de locatie van de tumor bepalen.

Het voordeel van de behandeling met ultrageluid is dat het een stuk minder belastend is en sneller gaat dan de operatie die nu bij mensen met borstkanker wordt uitgevoerd. Aanvullende bestraling blijft overigens ook bij de nieuwe methode nodig.

Als de behandelmethode over een aantal jaar voldoende is getest, komt ongeveer een kwart van de borstkankerpatiënten in aanmerking hiervoor. Het gaat dan om patiënten met kleine, niet uitgezaaide borsttumoren.

In Nederland krijgt gemiddeld een op de negen vrouwen borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Bron: eosmagazine.eu

Zie ook:

Tumoren behandelen met ultrasoon geluid

Genezend geluidVoeg toe aan: