Zoeken
 


Goede doelen geheimzinnig over beleggingen

Laatste wijziging: dinsdag 30 november 2010 om 14:09, 1725 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 30 november 2010

Goede doelen en charitatieve vermogensfondsen doen nog veel te geheimzinnig over hun duurzaam beleggingsbeleid. Dat vindt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO deed onderzoek naar de beleggingen van charitatieve organisaties. Het onderzoek ligt vooral gevoelig omdat het televisieprogramma Zembla in 2007 al onthulde dat een aantal goede doelen ‘foute’ beleggingen deed.  Er blijkt niet veel veranderd.

Het Reumafonds, Jantje Beton en de Nederlandse Hartstichting beleggen onder meer in wapens, milieuvervuilende industrie en tabak, zo meldt VARA’s ‘Uitgesproken!’ in haar uitzending van gisteravond. Ook het actualiteitenprogramma deed onderzoek naar de beleggingen van goede doelen.

De journalisten kregen iets meer reactie los van de onderzochte organisaties dan de VBDO. Toch was de respons ook daar teleurstellend laag, zo vonden de onderzoekers. Van de 52 goede doelen wilde maar liefst een derde helemaal geen antwoord geven op de vragen van de journalisten. De VBDO kreeg nog veel vaker de deksel op de neus. Ze onderzocht 38 organisaties. Slechts een kwart van de ondervraagde goede doelen gaven de vereniging inzage in hun beleggingen. Onder de organisaties die stijf de lippen op elkaar houden zitten onder meer grote namen als het Rode Kruis, KWF Kankerbestrijding, het Astmafonds en Plan Nederland.

VBDO reageert erg teleurgesteld op de uitkomsten van het onderzoek. Ze vindt het jammer en zorgwekkend dat het al bij de transparantie over de beleggingen misgaat. Ook is ze kritisch over het feit dat er in de drie jaar na de onthullingen van actualiteitenrubriek Zembla nog weinig is veranderd.

De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) reageert tegenover ‘Uitgesproken!’ terughoudend op de suggestie om beleggingen van goede doelen bij wet te regelen. Ook Helma Neppérus, woordvoerder voor de VVD op het terrein van financiën en belastingzaken, lijkt geen voorstander van maatregelen in die richting. Ze geeft er de voorkeur aan om de goede doelen nogmaals een kans te geven hun beleggingsbeleid binnen de eigen bedrijfstak te regelen.

Zie ook:

VBDO: onderzoek beleggingen maatschappelijke instellingen 2010

VARA ‘Uitgesproken!’: Uitzending 29 november 2010

Zembla: rapport beleggingen goede doelen 2007

Noot redactie:

Het klinkt misschien hard en grof echter stop toch allemaal met het onderhouden van dergelijke organisaties. Deze organisaties houden juist de armoede en verdeeldheid in stand. Armoede levert meer geld op dan de handel in bijvoorbeeld goud. Niemand gaat mij vertellen dat met alle geld wat daarin rondzwerft de armoede niet op te lossen valt. Het kan wel, ze willen dat gewoonweg niet. Er zit een heel ander belang achter. Wakker worden mensen, even de tanden op elkaar en doorbijten. Als de mensheid verandering wil dan zullen jullie alle oude systemen los moeten laten. Dit geldt ook voor al die zogenaamde goede doelen. Weet u wel hoeveel het er zijn? Dus mensen trek die automatische incasso in en geef geen geld meer!! Zolang mensen goede doelen blijven steunen zal armoede blijven bestaan. Ook dit oude systeem zal door de transformatie van mens en natuur vroeg of laat uitelkaar vallen. Stop met het in stand houden van..............Bron: wereldburgers.tv

Voeg toe aan: