Zoeken
 


VPRO Thema: Wat nou privacy

Laatste wijziging: woensdag 3 november 2010 om 15:24, 1940 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 3 november 2010

Bestaat er anno 2010 nog zoiets als privacy? De intiemste zaken worden gedeeld op blogs, op Facebook of op Hyves. Maar ook overheidsdiensten en commerciële bedrijven verzamelen intussen steeds meer van onze gegevens. Vingerafdrukken voor een nieuw paspoort, telecom- en reisgegevens, surfgedrag op internet en medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier.

Alle gegevens worden opgeslagen. Maar door wie, en waarom? Wat gebeurt er daadwerkelijk met persoonlijke gegevens? Hoe ziet de wereld achter de bewakingscamera's, de OV-chipkaart en het biometrisch paspoort er precies uit? Aandacht voor de wereld achter de camera's, de databanken en profielen. Een zogenoemde ethisch hacker gaat op pad om te onderzoeken hoe gemakkelijk telefoons, paspoorten en pasjes zijn te kraken. Een handelaar in persoonsgegevens toont dat hij aan een naam genoeg heeft om binnen twee uur een volledig profiel van iemand aan te leggen. Te zien is ook hoe bewoners reageren als er in hun wijk ineens cameratoezicht-borden aan de lantaarnpaal worden gehangen. En bij de politie in Rotterdam wordt duidelijk wat ze kunnen met nieuwe technologie en waarom er bijvoorbeeld geen auto meer ongezien de stad binnen komt.

 

 

 Bron: omroep.nl

Voeg toe aan: