Zoeken
 


Overweldigende intimidatie tegen vreedzaam protest

Laatste wijziging: maandag 25 oktober 2010 om 15:35, 2060 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 25 oktober 2010

Den Haag, 23 oktober 2010 – Gecombineerde demonstratie ‘Rekening retour’ en Vrijheidsparade: Donkere regenwolken verduisteren de zon. In ‘de internationale stad van recht, vrede en veiligheid’ heerst een oorlogssfeer. Pantserwagens van de mobiele eenheid, waarvan één met waterkanonnen, wachten op orders bij de Franse Ambassade, op het Korte Voorhout en in de straten rond het Malieveld. Eskaders met stroomstokken gewapende ME’ers paraderen in hun blauwe pakken het publiek tegemoet. Een vijftiental supersnelle, wendbare jeeps staat voor het Ministerie van Financiën in opperste paraatheid voor het uitvoeren van charges als het uiteenjagen of insluiten van de menigte. Arrestantenbusjes, ME-voertuigen en politiewagens vormen een lange haag voor de kunstacademie en de gebouwen ernaast. Politie in gele vesten leidt het verkeer om rond het Malieveld. Grote groepen politieagenten wachten treinreizigers op in de hal van het Centraal Station. Bij de uitgangen staan politiebataljons.

“Ze vragen reizigers naar hun bestemming bij het verlaten van het station. Ze hebben me uitgebreid ondervraagd”, vertelt voorbijganger Robin met verbazing in zijn stem. De regen valt intussen met bakken uit de lucht. Op elke hoek, in alle straten rond en op het Malieveld staan tientallen politiewagens, ME- en politiebusjes, groepjes motorpolitie, politie te paard, politie te fiets, politie te voet. Op het Plein voor het Binnenhof lopen drommen blauwe dienders en ME-soldaten. Boven het gebied klinkt het onophoudelijk geluid van helikopterwieken. Ook op de plek van demonstratie staan ploegjes agenten. Bij de ingang bevindt zich een groepje politie te paard. “Ik probeer de politie aan te spreken en vanuit liefde en medemenselijkheid te benaderen. Het zijn ook maar mensen”, zegt rapper Julius vol overtuiging en duwt me zijn CD in de hand.

Bron / Lees verder: anarchiel.comVoeg toe aan: