Zoeken
 


Proef met geldvrije winkels in Amsterdam

Laatste wijziging: donderdag 14 oktober 2010 om 15:58, 2011 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 14 oktober 2010

AMSTERDAM - Winkelgebieden in de Amsterdamse wijken De Pijp en Nieuw-West worden geldvrij, om overvallen tegen te gaan. Klanten kunnen er binnenkort alleen nog pinnen of chippen.

Het gaat om het gebied rond de Ferdinand Bolstraat, om het centrum van Osdorp, de buurt rond het Confuciusplein in Geuzenveld/Slotermeer en het Belgiëplein in Nieuw-Sloten. Bij succes zullen ook andere buurten geldvrij worden.

De gemeente en het rijk betalen de mobiele pinapparatuur die winkeliers moeten aanschaffen en zullen ook zorgen voor spandoeken, stickers en folders waarin de klanten wordt uitgelegd waarom contant geld wordt uitgebannen.

Hoewel de overheid de winkeliers niet kan verplichten contant geld te weigeren, doet het overgrote deel van de ondernemers mee, zegt woordvoerder Bartho Boer van de gemeente.

''De gebieden moeten uitstralen dat er niets valt te halen. We werken samen met het bedrijfsleven en hebben allemaal hetzelfde belang: het zorgwekkend grote aantal overvallen terugdringen,'' zegt Boer. ''Voor ondernemers is het niet alleen veiliger geen contant geld aan te nemen, als iedereen het gewend is, gaat het ook sneller en is het goedkoper. Je staat niet meer te zoeken naar het gepaste kleingeld voor je medium-latte koffie van 2,65 euro.''

Cashless zones
In enkele van de winkelgebieden in West zijn ondernemers inmiddels begonnen met de cashless zones; in de Ferdinand Bolstraat en omgeving gebeurt dat binnen een maand.

Lees verder op Parool.nlVoeg toe aan: