Zoeken
 


Activist opgepakt wegens flyeren tegen nieuw kabinet

Laatste wijziging: donderdag 23 september 2010 om 15:54, 3487 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 23 september 2010

Vanochtend is in Rotterdam een activist gearresteerd wegens het flyeren voor een manifestatie tegen de bezuinigingsplannen van het aanstaande kabinet. ‘De vrijheid van meningsuiting gaat niet op voor het oproepen voor demonstraties’, aldus de dienstdoende agent. Als dit repressieve optreden iets zegt over wat het aanstaande kabinet voor Nederland in petto heeft, moeten we ons grote zorgen maken.

Op Prinsjesdag zijn er in tal van steden flyers uitgedeeld met de oproep om op 23 oktober in Den Haag te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid. De organisatoren zijn van mening dat niet werknemers, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden, migranten en studenten de prijs van de crisis moeten betalen, maar dat de rekening bij banken en sterkste schouders neergelegd moet worden.

De flyers konden in het hele land op goede reacties rekenen, behalve van de politie. De activisten werden gesommeerd te stoppen met flyeren. Toen de activisten zich beriepen op hun recht op vrije meningsuiting was het antwoord dat deze niet opging, ‘omdat het een demonstratie betreft en dus geen mening’. De activist die beargumenteerde dat ze wel in hun recht stonden, werd afgevoerd en vastgezet. Pas uren later werd hij weer vrijgelaten.

Michel Tilanus, de arrestant, verklaart: ‘Helaas is dit optreden geen uitzondering, maar een uitdrukking van een trend. Overheid en politie lijken er een gewoonte van te maken om met eigen regels op te treden, om dan later pas te kijken of ze in strijd met de grondwet zijn. Zo wordt de grondwet uitgehold en begeven we ons op een hellend vlak. Nu mag je blijkbaar zelfs niet meer flyeren voor een manifestatie? Kennelijk geldt de vrijheid van meningsuiting wel voor mensen die hele bevolkingsgroepen discrimineren, maar niet voor degenen die tegen regeringsbeleid willen protesteren.’

De organisatoren roepen de gemeente Rotterdam op haar verantwoordelijkheid hiervoor te nemen en de soortgelijke acties van de politie te stoppen.



Bron: rekeningretour.wordpress.com

Voeg toe aan: