Zoeken
 


Internetters protesteren tegen censuur

Laatste wijziging: donderdag 16 september 2010 om 15:08, 3055 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 16 september 2010

Demissionair minister Hirsch Ballin heeft de internetgemeenschap erg beangstigd met zijn conceptwetsvoorstel waarmee hij de pers- en internetvrijheid in Nederland sterk aan banden legt. Vandaag ligt er in het postvak van de minster van Justitie een brandbrief van Nederlandse maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers. Er wordt gesproken van overheidscensuur.

Dit is de eerste gezamenlijke actie van de Nederlandse internetgemeenschap. Doel is om de bestaande vrijheid, een belangrijk gemeengoed, te waarborgen. Daarvoor moet het wetsvoorstel drastisch veranderd worden. In de huidige opzet kunnen delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina's op websites als Facebook en Hyves worden afgesloten, buiten de rechter om.

De brief, een initiatief van Bits of Freedom, is ondertekend door negentien maatschappelijke organisaties. Hiertoe behoren de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Internet Society en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Eveneens hebben twintig experts uit de academische wereld hun krabbel gezet, bijvoorbeeld hoogleraar strafrecht Theo de Roos, hoogleraar informatiebeveiliging Bart Jacobs en hoogleraar informatierecht Egbert Dommering. Verdere ondertekenaars zijn bloggers, omroepen en internetondernemers, waaronder Bert Brussen, BNN en Sargasso.nl.



Bron: spitsnieuws.nl

Voeg toe aan: