Zoeken
 


Kroonprins vertrekt in stilte bij DNB

Laatste wijziging: donderdag 16 september 2010 om 15:02, 1954 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 16 september 2010

Prins Willem Alexander is onlangs afgetreden als commissaris van DNB. Dat blijkt uit een geupdate RvC lijst, waar de kroonprins niet meer bijstaat. Zijn maximale termijn van 12 jaar zit erop, maar de radiostilte hierover is opvallend.

Het vertrek van de kroonprins als commissaris van de Nederlandsche Bank is conform de regels. Prins Willem Alexander is sinds 1998 RvC-lid en zijn maximale termijn van drie keer vier jaar zit er op. Het commissariaat is echter al jaren politiek omstreden. Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD en GroenLinks drong in 2009 nog aan op een vervroegd vertrek van de kroonprins bij DNB.

Rol past niet bij zijn status’
Diverse kamerleden waren van oordeel dat door de kritiek op het functioneren van DNB ook de rol van de commissarissen ter discussie kan komen te staan. "Deze specifieke toezichtbevoegdheid past niet bij zijn status als lid van het Koningshuis”, aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers in november 2009. Premier Balkenende vond echter dat Willem Alexander zijn termijn gewoon kon uitdienen.

Opmerkelijk is dat de Nederlandsche Bank geen ruchtbaarheid heeft gegeven aan het vertrek van de kroonprins. In het RvC overzicht op de website staat alleen een ‘vacature’ vermeldt. Minister De Jager liet in augustus weten dat Nout Wellink geen derde termijn krijgt als president. De afgelopen jaren is Wellink omstreden geraakt door o.a. de dossiers Icesave en DSB en de verkoop van ABN Amro.Bron: blikopdebeurs.com

Voeg toe aan: