Zoeken
 


Rookverboden zorgen voor meer rokers

Laatste wijziging: zondag 28 december 2008 om 14:53, 1321 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 28 december 2008

 

Het al dan niet invoeren van anti-rook wetgeving heeft geen effect op het aantal rokers in een land. Het lijkt er zelfs op dat wetgeving die roken op bepaalde plekken verbiedt zorgt voor een toename van het aantal rokers. Een en ander blijkt uit cijfers uit België, Spanje en Engeland.

In Spanje nam het sigarettenverbruik in de eerste tien maanden van het afgelopen jaar toe met 1,3 procent tot 3,8 miljard pakjes. Daarmee is in dit land een einde gekomen aan de dalende trend van de afgelopen jaren.

In Spanje is het sinds januari 2006 verboden te roken in bijna alle gesloten openbare ruimten en op de werkplek. In de horeca mag alleen gerookt worden in zaken die kleiner zijn dan honderd vierkante meter, mits de eigenaar dat toestaat.

Ook in België is het aantal rokers in 2008 toegenomen. Die toename komt na een dalende trend die zes jaar heeft geduurd. Dertig precent van de Belgen rookt. Dat is drie procent meer dan in 2007. In het afgelopen jaar is er in België weinig gebeurd aan het wetgevende tabaksfront. Zo is de tabaksprjs niet verhoogd en is er geen effectief horeca-rookverbod ingevoerd.

Engeland lijkt enigszins op Spanje, als we kijken naar het rokende deel van de bevolking. Ook hier is anti-rookwetgeving van kracht geworden, maar ook de Britten zijn juist meer gaan roken.

Deze ontwikkelingen staan haaks op de bewering van antirook organisatie Stivoro, die recentelijk stelde dat het rookverbod in de horeca positief bijdraagt aan het aantal stoppende rokers. Een stelling die overigens niet werd onderbouwd. 

Zie ook:

Minder stappen sinds het rookverbod
Effect rookverbod horeca nooit onderzochtBron: hiermaghetwel

Voeg toe aan: