Zoeken
 


Defensie stelde militairen bloot aan straling

Laatste wijziging: woensdag 1 september 2010 om 16:06, 1988 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 1 september 2010

AMSTERDAM – Duizenden militairen zijn in de afgelopen decennia blootgesteld aan een kankerverwekkende straling. Dit doordat Defensie heeft gesjoemeld met de veiligheidsmarges van het HAWK-radarsysteem.

Dat blijkt uit documenten waarover dagblad De Pers beschikt. Defensie zou zich niet hebben gehouden aan de voorschriften van de Amerikaanse producent Raytheon van de radar, zo schrijft de krant woensdag.

In een instructie van Materieel Koninklijke Luchtmacht staat dat de afstand tussen medewerkers en de HAWK-radar kan worden ingekort van 74 tot 45 meter. Als de radar aan het draaien was mochten medewerkers zelfs tot op 35 meter bij het apparaat komen.

Technicus Dolf Borgmeyer die destijds defensieonderzoekers op vliegveld Twente begeleidde, spreekt in de Pers van “nattevingerwerk”. Volgens Borgmeyer werd het toestel vaak veel te dicht genaderd. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat kortstondige blootstelling aan de ‘gepulste hoog-frequente elektromagnetische velden’ gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Een voorlichter van Defensie reageert met de melding dat in 1984 “veilige afstanden conform de normen voor blootstelling” zijn vastgelegd.

Bron / Lees verder: Nu.nlVoeg toe aan: