Zoeken
 


Maak jezelf slimmer door te mediteren

Laatste wijziging: maandag 23 augustus 2010 om 11:01, 3255 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 augustus 2010

Meditatie maakt je niet alleen rustiger, het sterkt ook de hersenen, dat blijkt uit nu recent onderzoek.

Duidelijk verschil

De Chinese en Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de effecten van de meditatietechniek die bekend staat als 'integrative bodymind training' of IBMT, deze is gebaseerd op oude Chinese methoden. Het combineert houding, mentale verbeelding, ontspannings- en ademhalingstechnieken. Beginnelingen namen deel aan groepsessies van een half uur op weekdagen gedurende een maand.

Een andere groep spendeerde dezelfde tijd aan andere ontspanningstechnieken. Hersenscans toonden aan dat de connecties bij degenen die mediteerden, maar niet bij de anderen, sterker waren na zes uur van trainen. Na 11 uur was er een duidelijk verschil merkbaar.

Emoties en gedrag

Deze structurele veranderingen waren het grootst in de vezels die de delen van de hersenen verbinden die emoties en gedrag regelen. Dit gebied werd eerder al in verband gebracht met dementie, ADHD, depressies en schizofrenie. Deze vorm van meditatie kan dus je helpen je gevoelens controleren, want het maakt je kalm.

Een eerdere studie toonde aan dat slechts vijf sessies van 20 minuten van IBMT een zichtbaar effect hadden op de gezondheid doordat het stress beperkt. Dit kan verklaard worden door het feit dat de therapie de nadruk legt op het leegmaken van de gedachten. (ep)

Attentie: aquariusage.comBron: goedgevoel.be

Voeg toe aan: