Zoeken
 


Brussel baant sluw de weg voor gentechnologie

Laatste wijziging: woensdag 14 juli 2010 om 15:43, 1750 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 14 juli 2010

Er gaat een nieuwe wind waaien over Europa’s landbouwakkers. En het ziet ernaar uit dat die wind meer dan ooit drager zal zijn van transgeen stuifmeel en zaden van genetisch gemodificeerde (‘gentech’) planten. Dat is althans de inzet van een strategische koerswijziging in het EU-beleid inzake gentechgewassen die de Europese Commissie vandaag in Brussel zal presenteren.

Uit vertrouwelijke beleidsstukken blijkt dat de Europese Commissie vastberaden is de chronische impasse rond toelatingen voor gentechgewassen voor teelt in de EU te doorbreken. Dit ondanks aanhoudende fundamentele meningsverschillen tussen de lidstaten, en in weerwil van de afkeer van een overgrote meerderheid van EU-burgers. Met deze geplande openstelling van Europa’s grenzen en akkers voor gentechgewassen, lijkt een definitief einde te komen aan de unieke status van de EU als ’s werelds grootste ‘gentechvrije zone’.

De beleidswijziging wordt formeel gepresenteerd als een handreiking aan gentech kritische landen als Oostenrijk, Italië, Griekenland en Luxemburg. Zij zouden meer speelruimte krijgen om de teelt van gentechgewassen op hun grondgebied te verbieden. In ruil voor die ruimere beleidsvrijheid worden lidstaten geacht niet langer ‘dwars te liggen’ bij de Europese toelatingsprocedures.

Lees verder op Volkskrant.nlVoeg toe aan: