Zoeken
 


Garnalen worden high van Prozac in Brits kustwater

Laatste wijziging: donderdag 8 juli 2010 om 13:27, 1429 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 8 juli 2010

De garnalen aan de Britse kust worden high van de antidepressiva die daar in veel te hoge concentraties aanwezig zijn. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Portsmouth. Tests wijzen uit dat de zeediertjes worden blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid fluoxetine, de actieve stof in antidepressiva, die in Brits afvalwater zit.

Effect
De wetenschappers ontdekten dat de diertjes vijf keer meer kans maken om naar het licht te zwemmen in plaats van ervan weg, waardoor ze meer risico lopen opgegeten te worden door vissen of vogels. De verandering in gedrag kan vernietigend zijn voor de populatie.

Ecosysteem
"Schaaldieren zijn cruciaal voor de voedselketen, en wanneer het natuurlijk gedrag van garnalen verandert door de hoeveelheid antidepressiva in de zee, kan dat de natuurlijke balans van het ecosysteem ernstig verstoren," waarschuwt Dokter Alex Ford. "Het is geen verrassing dat hetgeen we van de apotheek krijgen, ook onze waterlopen besmet."

Meer antidepressiva
De afgelopen jaren werden in Groot-Brittannië fors meer antidepressiva voorgeschreven, en in 2002 waren dat al 23,3 miljoen voorschriften in Engeland en Wales alleen. De impact op de omgeving is echter grotendeels ononderzocht gebied. (sam)Bron: hln.be

Voeg toe aan: