Zoeken
 


De VS worden geconfronteerd met een jarenlange giftige olieregen

Laatste wijziging: zondag 20 juni 2010 om 14:03, 1693 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 20 juni 2010

Noord-Amerika wordt geconfronteerd met een jarenlange giftige olieregen door de chemische dispergeermiddelen die BP gebruikt voor het bestrijden van de olieramp

Wanneer je meer dan een miljoen liter giftige chemische dispergeermiddelen op de top van een olieramp giet is het niet zomaar verdwenen. In dit geval wordt het opgenomen in de atmosfeer waar het zich honderden, zo niet duizenden kilometers van de locatie van de BP olieramp verplaatst in de vorm van toxische regen.

Het oliebestrijdende dispergeermiddel dat BP heeft gekozen is Corexit 9500. Het is verboden in Europa voor een goede reden. Corexit 9500 is een van de meest blijvende giftige chemische dispergeermiddelen voor het milieu dat ooit is gemaakt om een olieramp te bestrijden. Voeg dat toe aan de miljoenen liters olie die zijn verbrand, waardoor nog meer toxinen vrijkomen in de atmosfeer, en je hebt een recept voor iets dat veel erger is dan zure regen.

Olie in het milieu is giftig bij 11 PPM (parts per million). Corexit 9500 is giftig bij slechts 2,61 PPM. Maar Corexit 9500 heeft een andere gevaarlijke eigenschap, zijn reactie op warm water.

Als het water in de Golf van Mexico opwarmt ondergaat Corexit 9500 een moleculaire verandering. Het verandert van een vloeistof in een gas dat gemakkelijk wordt geabsorbeerd door wolken en vrijgegeven als giftige regen. De chemisch beladen regen valt dan op gewassen, reservoirs, dieren en natuurlijk ook op mensen.

Wat 'Corexit regen' zo beangstigend maakt zijn de kankerverwekkende stoffen die achterblijven op alles wat het raakt. Zure regen zal als mild beschouwd worden nadat het, onvermijdelijk, is vervangen door de veel gevaarlijker 'Corexit regen?.

Het is zinloos om te geloven dat we kunnen voorkomen dat 'Corexit regen' zich voordoet, het is al gebruikt en de moleculaire transformatie is begonnen. We hebben een ongekende keten van gebeurtenissen in de natuur in werking gezet die we niet onder controle hebben.

Door in de diepte de bron van Pandora los te laten en het de mogelijkheid te geven om in de zee te stromen met een hoeveelheid van 2,5 miljoen liter olie per dag, wordt het onvoorstelbare werkelijkheid.

Maar in tegenstelling tot een nare droom zullen wij niet wakker worden uit deze nachtmerrie en ontdekken dat het slechts een droom was. De BP olieramp in de Golf van Mexico zal ontelbare jaren lang miljoenen levensvormen op aarde beïnvloeden.

Door, Maryann Tobin.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: