Zoeken
 


Haïtianen verbranden Monsanto-zaad

Laatste wijziging: woensdag 9 juni 2010 om 08:57, 2753 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 juni 2010

Duizenden Haïtiaanse boeren hebben dit weekeinde in Hinche (oosten van Haïti) geprotesteerd tegen het aannemen van zaaigoed van de firma Monsanto.

De zaadmonopolist uit de VS had de regering van Haïti 475 ton genetisch gemanipuleerd zaaigoed willen schenken, maar de boeren in het door een aardbeving verwoeste land willen het goedje van Monsanto niet. Daarom organiseerde de boerenbond op het eiland dit weekeinde een protestmars tegen het accepteren van het 'geschenk'. Meer dan 20.000 boeren namen deel aan de demonstratie.

De leider van de boerenbond, Filfranc Saint Nare wil de Haïtiaanse regering overtuigen het geschenk te weigeren. De 75 ton die al geleverd zijn dienen verbrand te worden, nieuwe leveringen dienen te worden tegengehouden. Enkele van de demonstranten maakten alvast een begin met het verbranden van het geleverde zaaigoed .

Saint Nere: "We verbanden dit zaaigoed om de hele wereld te tonen dat we geen genetisch gemanipuleerde producten willen. Wij zullen deze producten in geen geval gebruiken." Ook het congres van de Boerenbeweging van Papaya (MPNKP) deelde via haar voorzitter Tet Kole mee dat ze geen genetisch gemanipuleerde goederen zal accepteren.

Bij de demonstratie van dit weekeinde waren ook studentenverenigingen en tal van sociale belangengroepen uit de Dominicaanse Republiek en Brazilië aanwezig. Bij de demonstratie werd ook het aftreden geëist van de Haïtiaanse president Rene Preval. De protesten tegen hem duren al enige tijd.Bron: zonnewind.be

Voeg toe aan: