Zoeken
 


Tantra

Laatste wijziging: dinsdag 1 juni 2010 om 12:04, 1667 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 1 juni 2010

Veel mensen associëren spiritualiteit met het 'hogere' en seksualiteit met het 'lagere' of het 'aardse'. Een jammerlijke misvatting volgens de tantraleer. Diep magazine gaat nader in op het verband tussen spiritualiteit en seksualiteit.


Tantra. Het woord alleen al doet bij velen de verbeelding op hol slaan. Wie het als trefwoord bij Google intikt, zal versteld staan van de vele hits. Termen als 'hogere seks', kundalini en yoni vliegen je om de oren. Het feit dat er verschillende interpretaties van tantra zijn, die afhankelijk zijn van de religieuze en culturele context, maakt het er niet gemakkelijker op. In essentie gaat het echter bij tantra om het opwekken van je seksuele energie zodat je die kunt gebruiken voor je spirituele ontwikkeling. De belangrijkste aanname is dan ook dat seksuele energie een lichamelijke expressie is van spirituele kracht.

Seksuele qi
Qi (of chi) staat voor levenskracht. Het is de spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat er is. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt qi via de meridianen – energiebanen – door ons lijf. Seksuele qi is een krachtige vorm van qi die je in je lichaam kunt opwekken én vasthouden. Als dat lukt, dan beleef je een intense en diepe seksuele ervaring, die door kenners wordt omschreven als een orgasme van het hele lichaam. Door middel van speciale technieken kun je die energie zelfs bewust sturen, bijvoorbeeld naar de hersenen, wat een extatisch gevoel teweegbrengt.

Lichamelijke effecten
Tantraliefhebbers zijn in staat om eindeloos van seks te genieten. Dat levert ze een aantal fysieke voordelen op. Zo stimuleert tantra de bloedcirculatie, en zorgt het voor de afvoer van afvalstoffen. Ook je conditie gaat erop vooruit. En het is goed voor je figuur. Reken maar dat je aardig wat calorieën verbrandt. Van het stromen van de seksuele energie gaat een helende werking uit. Je zult je energieker, krachtiger, en levenslustiger voelen. Het schijnt ook dat mensen die regelmatig tantra beoefenen er jaren jonger uit zien dan ze in werkelijkheid zijn.
 
Spirituele ontwikkeling
Als die seksuele activiteit kan je ook helpen om te gaan leven vanuit een spirituele verbinding. De tantrische extase wordt namelijk ervaren als het samenvloeien van jezelf met je partner. Grenzen vervagen, je hebt geen besef meer van ruimte of tijd. Dit is een diepe spirituele ervaring die omschreven wordt als thuiskomen. Bovendien wordt je energetische lichaam – chakra's en aura - door de seksuele qi gereinigd. Blokkades verdwijnen en stagnaties lossen op. Hierdoor kun je subtieler gaan waarnemen en wordt het makkelijk om in contact te komen met dat wat je goddelijke liefde of universele energie zou kunnen noemen. Problemen en heftige emoties die je tijdens dit proces tegenkomt, stop je niet weg, maar los je op. Je leert verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen seksualiteit. Zo maak je een intensieve persoonlijke groei door.

Oefenen, oefenen
Hoe profiteer je van alle heilzame effecten van tantra, zoals vitaliteit, meer energie en persoonlijke groei? Door te oefenen! Zowel in het zeer toegankelijke boek van Stephan en Mieke Wik, als in het prachtige overzichtswerk van Margot Anand staan vele praktische oefeningen. Je kunt ze alleen doen, of met z'n tweetjes. Of je nu heteroseksueel of homoseksueel bent. Ze verbreden bovendien je blikveld wat betreft seksualiteit én ze beloven meer plezier tussen de lakens. En wie weet liggen al die extatische ervaringen ook in jouw bereik!Bron: diepmagazine

Voeg toe aan: