Zoeken
 


Te vaak pillen bij depressie en angststoornis

Laatste wijziging: donderdag 27 mei 2010 om 14:44, 1723 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 27 mei 2010

Huisartsen volgen bij depressie en angststoornissen vaak de richtlijnen niet. Hierbij negeren ze de wensen van de patiënt. Die heeft behoefte aan een gesprek, maar huisartsen schrijven meestal pillen voor.

Dit blijkt uit promotieonderzoek van NIVEL. Promovendus Marijn Prins onderzocht de relatie tussen de behoeften van patiënten en de zorg volgens de huisartsrichtlijnen. Prins: 'Slechts 39 procent van de huisartspatiënten met angststoornis of depressie is het afgelopen jaar volgens de richtlijnen behandeld.'

Evidence-based richtlijnen

Huisartsen werken steeds vaker volgens evidence-based richtlijnen. Hierdoor behandelen huisartsen psychische stoornissen steeds vaker met geneesmiddelen. 'Medicatie voorschrijven is vaak makkelijker en sneller', verklaart Prins aan de Volkskrant.

Psychologische behandeling

Hoewel de richtlijnen naast gesprekstherapie ook medicatie aanbevelen, kiezen huisartsen vooral voor het laatste. Volgens Prins kunnen zij patiënten die psychische begeleiding willen, beter verwijzen naar een specialist.

Originele Bron: NIVELBron: artsennet.nl

Voeg toe aan: