Zoeken
 


Het magnetisch veld beeft

Laatste wijziging: donderdag 6 mei 2010 om 11:51, 3218 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 6 mei 2010

We maken momenteel een grote beving mee. Niet van de aarde of de zee, maar van ons magnetisch veld. De zon is de schuldige.

Voor het noorderlicht hoef je deze dagen niet meer naar Noorwegen of Finland. Ook boven noordelijk Duitsland en Polen is het de afgelopen weken waargenomen. De aarde heeft momenteel namelijk te maken met een zonnestorm, een grote golf aan energiedeeltjes die wordt uitgestoten door de zon.

Zodra deze deeltjes de atmosfeer raken, worden ze door het magnetisch veld van de aarde afgevoerd. Dat veroorzaakt het bekende noorderlicht. Maar deze storm is zo heftig, dat het magnetisch veld aan het trillen is geslagen. Dat vertelden specialisten van Nasa en Esa gisteren in Wenen aan een zaal vol geo-wetenschappers.

Het magnetisch veld van de aarde werkt als een soort schild. Deeltjes die de aarde bereiken, worden door het magnetisme om de aarde heen gebogen en komen aan de donkere kant van de planeet terecht. Daar verzamelen ze zich op zo’n 60.000 kilometer hoogte boven het oppervlak.

Lees verder: faqt.nl



Voeg toe aan: