Zoeken
 


Rusland zegt dat gentech voedsel schadelijk is

Laatste wijziging: woensdag 28 april 2010 om 12:56, 1752 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 28 april 2010

Rusland begon de jaarlijkse Days of Defence against Environmental Hazards, van 15 April tot 5 Juni, met de aankondiging van de opzienbarende resultaten van een onafhankelijk onderzoeksproject. Wetenschappers hebben aangetoond dat genetisch gemodificeerde organismen schadelijk zijn voor zoogdieren. De onderzoekers ontdekten dat dieren die genetisch gemodificeerd voedsel eten hun vermogen tot voortplanting verliezen.

Campbell hamsters die een snel voortplantingstempo hebben werden gedurende twee jaar gevoed met gewone sojabonen, die op grote schaal worden gebruikt in de landbouw en deze bevatten verschillende percentages van genetisch gemodificeerde organismen. Een andere groep hamsters, de controlegroep, werd gevoed met zuivere soja die met veel moeite werd gevonden in Servië omdat 95 procent van de soja in de wereld transgeen is.

Met betrekking tot het experiment, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door de National Association for Gene Security en het Institute of Ecological and Evolutional Problems, heeft Dr Alexei Surov dit te zeggen. "We selecteerden verschillende groepen van hamsters, hielden hen in paren in kooien en gaven ze zoals altijd gewoon voedsel", zegt Alexei Surov.

"We hebben er voor één groep niets aan toegevoegd maar de andere groep werd gevoed met soja zonder genetisch gemodificeerde organismen, terwijl de derde groep werd gevoed met soja dat enige genetisch gemodificeerde organismen bevatte en de vierde groep met een verhoogde hoeveelheid aan genetisch gemodificeerde organismen”.

Wij controleerden hun gedrag, hoe ze aan gewicht toenamen en wanneer ze hun jongen wierpen. Oorspronkelijk verliep alles zonder problemen. We hebben echter een werkelijk serieus effect gemerkt toen we nieuwe paren selecteerden uit hun jongen en doorgingen hen te voeden als voorheen. Het groeitempo van deze paren was trager en ze bereikten hun seksuele rijpheid langzaam. Toen we een aantal van hun jongen namen vormden wij de nieuwe paren van de derde generatie. Wij slaagden er niet in om jongen te krijgen van deze paren die werden gevoed met genetisch gemodificeerd voedsel. Het was bewezen dat deze paren hun vermogen om jongen te werpen hadden verloren", zei Dr Alexei Surov.

Een andere verrassing werd in hamsters van de derde generatie ontdekt door wetenschappers. Er groeide haar in de bek van de dieren die hebben deelgenomen aan het experiment. Het is onduidelijk waarom dit gebeurd. De onderzoekers kunnen niet begrijpen waarom een programma van vernietiging wordt gestart wanneer de dieren genetisch gemodificeerd voedsel eten. Ze zeggen dat dit alleen kan worden geneutraliseerd door het stoppen met dit voedsel te eten. Daarom raden wetenschappers aan tot instelling van een verbod op het gebruik van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen totdat zij getest zijn op hun bio-veiligheid.

De resultaten van de Russische wetenschappers vallen samen met die van hun collega's uit Frankrijk en Oostenrijk. Als voorbeeld, toen wetenschapper bewezen dat genetisch gemodificeerde maïs schadelijk is voor zoogdieren verbood Frankrijk onmiddellijk de productie en verkoop. De wetenschappers die het experiment hebben uitgevoerd zeggen dat het te vroeg is om vergaande conclusies te trekken over de gezondheidsrisico's van genetisch gemodificeerde organismen”. Zij houden vol dat er behoefte is aan het verrichten van uitgebreid onderzoek. Zij stellen voor het project "Veilige Gentechnologie" uit te voeren bij het innovatie-instituut "Skolkovo" dat wordt opgezet in de buurt van Moskou.

Originele bron: english.ruvr.ruBron: zaplog.nl

Voeg toe aan: