Zoeken
 


De waarheid?

Laatste wijziging: donderdag 22 april 2010 om 09:32, 1974 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 april 2010

Kent u dat, dat mensen elkaar ‘de waarheid’ gaan vertellen? En dat vervolgens op zo’n manier doen, dat al hun waar(dig)heid verdwijnt? Boos, agressief, geïrriteerd. De recente Kosovo-crisis illustreert dat. Natuurlijk, we kunnen dat toch niet allemaal maar laten gebeuren, iemand moet toch ingrijpen, et cetera. Maar als wij de waarheid aan onze kant hebben, hoe kunnen we dan zulke onwaardige middelen gebruiken als massavernietigingswapens? Denken we op deze manier ons gelijk te bewijzen? Kan waarheid überhaupt met onwaardige middelen worden bewezen? Al zouden we daar maar één mens doden - en dat hebben we al gedaan -, dan is alle geloofwaardigheid al vernietigd. We zijn als ouders die hun kinderen vertellen, dat ze niet mogen roken en het zelf wél doen. Wie gelooft dat? Wie doet dat? Niemand. Hoe kunnen we van onze burgers verwachten, dat ze geen ‘zinloos’ geweld gebruiken, als we ondertussen het meest grove denkbare geweld aanwenden? We zijn volstrekt ongeloofwaardig geworden. Of heiligt dit doel de middelen?

Waarheid kan alleen worden bewezen door hem te leven. Niet door hem af te dwingen of op te leggen. En wat is waarheid? Waarheid is dat wat voor ieder van ons - wie we ook zijn en waar we ook vandaan komen - geldt. Dat is nogal simpel: we verlangen allemaal naar liefde, vrede, geluk en waarheid. Er is geen mens dat verlangt naar haat, chaos en vernietiging. Niet voor zichzelf en - dus - ook niet voor anderen. Oké, er zijn genoeg mensen die dagelijks het tegendeel lijken te bewijzen, maar die zijn dan ook ver van hun oorspronkelijke waarden afgedwaald. Ver van de waarheid. Deze mensen met geweld bestrijden, is het domste dat we kunnen doen. Niet alleen omdat we onszelf verlagen, maar ook omdat we hen bevestigen in het idee, dat ieder mens in wezen vals is.

Wie durft de waarheid te leven? Wie durft haat met liefde te beantwoorden? Misschien ziet het er niet zo krachtig uit, maar een ieder die dit wel eens heeft geprobeerd, weet hoeveel kracht hier feitelijk voor nodig is. Echte kracht. Een bom gooien, heeft niets met kracht te maken, hoogstens met macht en vooral met onmacht. Op korte termijn lijkt geweldloosheid wellicht een nederlaag te zijn. Maar op langere termijn zal het de enig begaanbare weg zijn. En dan is het maar goed dat enkelen het pad al hebben gelopen. Gelukkig zijn er genoeg die dit doen, al jaren. Alleen hoor je ze niet. Zij weten dat je de waarheid niet hoeft te bewijzen. Waarheid bewijst zichzelf. Daar hoef je niets aan te doen. Waarheid is.

Attentie: aquariusage.comBron: kristijn

Voeg toe aan: