Zoeken
 


Bayer geeft toe dat gentech-vervuiling onbeheersbaar is

Laatste wijziging: maandag 19 april 2010 om 13:00, 1182 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 19 april 2010

Medicijn en chemiereus Bayer AG heeft toegegeven dat er geen manier is om de ongecontroleerde verspreiding van genetisch gemodificeerde gewassen te stoppen.

"Zelfs de beste manieren kunnen geen perfectie garanderen", zegt Mark Ferguson, de advocaat van de onderneming in een recente rechtszaak.

Twee Missouri boeren klaagden Bayer aan voor de besmetting van hun gewas met gemodificeerde genen van een experimentele rijststam die ontworpen was om bestand te zijn tegen het Liberty merk herbicide van het bedrijf.

De besmetting deed zich voor in 2006 tijdens een openveld test van de nieuwe rijst die niet werd goedgekeurd voor menselijke consumptie. Volgens de advocaat van de eisers, Don Downing, heeft het genetisch materiaal van de niet-goedgekeurde rijst meer dan 30 procent van alle rijstakkers in de Verenigde Staten verontreinigd.

"Bayer moest voorzichtig zijn”, zei Downing. "Bayer was niet voorzichtig en deze rijst ontsnapte in onze commerciële rijst voorraden".

De aanklagers voerden aan dat in aanvulling op de besmetting van hun velden Bayer hen verder financieel benadeeld had door de ondermijning van hun exportmarkt. Toen het Amerikaanse ministerie van Landbouw de wijdverspreide rijstbesmetting aankondigde waren belangrijke exportmarkten gesloten voor Amerikaanse producenten. Een rapport van Greenpeace International schat de financiële schade van de verontreiniging op tussen de 741 miljoen dollar en 1,3 miljard dollar.

Bayer stelde dat er geen enkele manier was die de vervuiling had kunnen voorkomen en blijft volhouden dat zij niet slechts de wet maar ook de beste manieren in de branche hebben gevolgd. De jury was het er niet mee eens en vond Bayer schuldig aan onzorgvuldigheid bij de behandeling van de genetisch gemodificeerde gewassen. Het bedrijf werd veroordeeld tot de betaling van 2 miljoen dollar aan de landbouwers Kenneth Bell en Johnny Hunter.

"Dit is een grote overwinning, niet alleen voor Kenny en mij maar voor iedere boer in Amerika die werd benadeeld door Bayer’s LibertyLink rijstbesmetting", zei Hunter.

Volgens Hunter kreeg het bedrijf het "wakker worden signaal dat ze verdienden”.

Bayer is nog steeds aangeklaagd door meer dan 1.000 andere boeren uit Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi en Texas.

Door, David Gutierrez.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: