Zoeken
 


Big Brother nu ook in de slijterij

Laatste wijziging: vrijdag 26 maart 2010 om 17:27, 2200 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 26 maart 2010

Big Brother heeft een nieuw dieptepunt behaald in zijn strijd tegen privacy en vrijheid. Dit maal komt het initiatief van de Slijtersunie. Deze willen de zogeheten Ageviewer introduceren om zo de alcoholverkoop aan jongeren tegen te gaan.

De ageviewer is vorig jaar uitvoerig getest en zal nu in 500 slijterijen geplaatst worden. Het apparaat is een soort webcam die verbonden is met de kassa. Mocht er alcohol verkocht worden, dan zal de kassa geblokkeerd worden en moet er eerst een foto van de klant gemaakt worden, die dan verzonden wordt naar een controlepost in Breda. Daar zal beslissing woorden gemaakt of het is toegestaan om de persoon alcohol te verkopen. Het zal niet mogelijk zijn een transactie te maken zonder de toestemming van de controlepost.

Het gehele proces schijnt zo'n drie tot vier seconden te duren. Mocht er echter nog steeds twijfel zijn, dan is het mogelijk om een ID-kaart op de scanner te leggen, zodat deze op echtheid kan worden gecontroleerd.

In andere woorden, een slijter wordt niet vertrouwt in zijn of haar bekwaamheid om zelfstandig de beslissing te maken of hij te maken heeft met een minderjarige of niet. Al is het apparaat bedoeld om de jeugd aan te pakken, toch zal iedereen verplicht worden om een scan van zijn of haar gezicht te laten maken. Dus ook je opa van 88. Geen scan, geen alcohol.

Vragen die zich bij mij opedoemen zijn:

  1. Wat gebeurt er met de informatie?
  2. Moet je straks ook je vingerafdruk er bij geven?
  3. Wie betaalt dit allemaal? Ik neem aan dat de apparaten,onderhoud en het personeel in Breda niet gratis is. Volgens de initiatiefnemers zal het door reclame zichzelf terug betalen.
  4. Zal de persoon aan de andere kant van de ageviewer zich ook aan je identificeren?
  5. Ben je het wettelijk verplicht het systeem te gebruiken als overtuigende oudere?
  6. Staan alle slijters in Nederland achter dit besluit ?
  7. En is dit systeem straks ook van toepassing in een kroeg of kantine van de spothal?

Stel je voor, straks moet je de volgende dag een plastest doen om aan te tonen de alcohol zelf te hebben benut en niet je minderjarig broertje.

Vorige week was er nog een klein bericht bij een blog van een krant, waar iemand beweerde geconfronteerd te zijn met een irisscan bij het kopen van alcohol in een C1000 winkel. Waarschijnlijk was de persoon in verwarring met de ageviewer, maar voor in de toekomst is het geen vreemd idee. Op RADIO 1 gingen D66'er Boris van der Ham en Ron Andes van de Slijtersunie in discussie over het nieuwe apparaat.

Raar zal ik niet opkijken als we nu in de media meerdere berichten gaan zien over het alcoholmisbruik van Nederlandse burgers. Denk bijvoorbeeld aan verkeersongelukken door alcohol, geweld, luidruchtige jongeren van 16+ en dronken mensen op straat. Alles om dit systeem goed te praten.

Door de maatregeling is het een mogelijkheid dat de jeugd op alternatieven overgaat zoals andere harddrugs. Deze zijn dan vaak makkelijker te verkrijgen en ook is de werking sneller en heftiger. Dit zag je ook gebeuren in de jaren 90. Naast de opkomst van house was er ook een opkomst van stijgende prijzen en het afschaffen van de zogeheten happy hours.

Het wordt alleen maar triester in dit land, waar de leugen en de schijn steeds meer ruimte winnen en uiteindelijk iedereen gecontroleerd en beperkt zal worden. Alles voor uw gezondheid,veiligheid en gemak natuurlijk...Bron: wacholland.org

Voeg toe aan: