Zoeken
 


Duitse inlichtingendienst wil nazidocumenten geheimhouden

Laatste wijziging: dinsdag 16 maart 2010 om 12:56, 2482 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 16 maart 2010

Moet de Duitse inlichtingendienst BND geheime documenten vrijgeven over de ontsnapping van nazi-topman Adolf Eichmann? Over die vraag buigen zich nu drie Duitse rechters.

Volgens de BND staat de nationale veiligheid op het spel. Maar kenners zeggen dat er meer aan de hand is. De documenten tonen mogelijk de betrokkenheid van de Duitse overheid en het Vaticaan.

De BND wil de documenten, bestaande uit bijna 4500 pagina's, geheimhouden omdat een groot deel ervan is gebaseerd op informatie van "een niet nader genoemde inlichtingendienst". Algemeen wordt aangenomen dat hiermee de Israëlische geheime dienst Mossad wordt bedoeld. Als de documenten worden vrijgegeven zullen andere inlichtingendiensten wel twee keer nadenken om voortaan nog gegevens te delen met de Duitse dienst, is de redenering.

Critici noemen het een rookgordijn. De echte reden zou zijn dat de documenten nieuw licht zullen werpen op de hulplijnen die na de Tweede Wereldoorlog prominente nazi's naar veilige havens loodsten.

Bron / Lees zeker verder: NOS.nlVoeg toe aan: