Zoeken
 


Bayer veroordeeld tot betalen van $ 1,5 miljoen in 2e rechtszaak over genetisch gemodificeerde rijst

Laatste wijziging: vrijdag 12 februari 2010 om 15:41, 2346 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 12 februari 2010

Bayer uit Duitsland kreeg opdracht van een jury in de Verenigde Staten om 1,5 miljoen dollar schadevergoeding te betalen aan drie landbouwers voor verliezen die zij hebben geleden als gevolg van verontreiniging door genetisch gemodificeerde rijst van Bayer, de tweede veroordeling in ongeveer 500 soortgelijke zaken die in behandeling zijn.

De uitspraak van de jury in een rechtbank in St. Louis tegen Bayer CropScience divisie volgt op een verwante zaak in december, waarin Bayer werd veroordeeld om 2 miljoen dollar te betalen, zei de chemicaliën en medicijnenfabrikant op vrijdag na sluiting van de handel in Duitsland.

"Het bedrijf zal deze beslissing grondig beoordelen en de opties overwegen", zei een woordvoerder van Bayer in Duitsland. "Bayer CropScience houdt vast aan haar standpunt dat de onderneming te allen tijde zijn biotech rijst verantwoord en adequaat heeft behandeld", voegde hij toe.

Een rijstras waarvan de genetische code voor onderzoeksdoeleinden was gewijzigd door een dochteronderneming van Bayer en dat niet goedgekeurd is voor commerciële teelt werd in augustus 2006 gevonden in de voedselketen nadat het getest was door een Amerikaanse universiteit.

Als gevolg hiervan beperkte Japan en de Europese Unie de Amerikaanse rijst om hun grenzen te passeren, wat een sterke daling in de prijzen van rijst veroorzaakte, een daling van de export en extensieve verliezen voor de Amerikaanse rijstboeren.

"Omdat de gevraagde bedragen van geval tot geval aanzienlijk verschillen maken de uitspraken tot nu toe het onmogelijk om conclusies te trekken over de uitkomst van de resterende aanhangige zaken", zei Bayer*.

De langkorrelige rijst in kwestie had een eiwit genaamd Liberty Link waardoor het gewas in staat was het gebruik van een bepaalde onkruidverdelger te weerstaan.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de Food and Drug Administration zei dat er momenteel geen sprake was van risico’s voor de volksgezondheid of het milieu in verband met de rijstvariëteit. (Rapportage van Ludwig Burger; bewerkt door Rupert Winchester)

*Tweede uitspraak van ongeveer 500 soortgelijke gevallen is in behandeling.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: