Zoeken
 


Wij liegen om u een goed gevoel te geven

Laatste wijziging: maandag 11 januari 2010 om 17:50, 2028 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 11 januari 2010

Het ministerie van Algemene Zaken roept de planbureaus op om in 2010 met optimistisch gestemde voorspellingen te komen. “Ik wil dat burgers met een lekker gevoel het nieuwe jaar in gaan”, aldus de minister-president in een ambtsinstructie aan het CPB. “Groeicijfers van tussen de vijf en tien procent dragen daar enorm aan bij.”

Van het Sociaal Cultureel Planbureau vraagt het ministerie om positieve verwachtingen ten aanzien van de multiculturele samenleving, solidariteit en levensgeluk. “Misschien kunnen jullie een geluksindicator ontwikkelen, die dan voor 2010 heel hoog uitvalt”, zo staat in een begeleidende brief.

Algemene Zaken benadrukt het belang van goede visuals. “Grafiekjes met groene lijntjes die steil omhoog wijzen doen het altijd erg goed. En op de voorkant natuurlijk een paar lekkere wijven”, aldus de memo.

CPB-rekenmeester Coen Teulings reageert enthousiast op de aanwijzingen van de minister. “2009 was een pittig jaar, waarin we onze voorspellingen meerdere malen naar beneden moesten bijstellen. Dat kwam ons op veel kritiek te staan. Ik ben blij dat de politiek daadkrachtig optreedt, zodat we in 2010 onversneden positief voor de dag kunnen komen.”

Hoogleraar Psychologie van de Economie Bert Bokhoven is eveneens enthousiast over het voorstel. “De positieve invloed van gunstige voorspellingen is al meerdere malen wetenschappelijk aangetoond. We moeten alles aangrijpen om uit deze crisis te komen en het is goed om te zien dat de overheid die taak serieus opvat.”

“En als het niet werkt, dan hebben we in ieder geval een vrolijk gestemd voorjaar gehad.”Bron: speld.nl

Voeg toe aan: