Zoeken
 


Spionagevliegtuig defensie tegen Oudjaarsrelschoppers

Laatste wijziging: dinsdag 29 december 2009 om 14:22, 1569 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 29 december 2009

 NIJMEGEN - Defensie wil tijdens Oud en Nieuw een zeer klein, onbemand spionagevliegtuigje gaan testen. De strook waar deze Raven moet gaan vliegen, loopt tussen de Maas en de Waal van Nijmegen over Oss, tot aan Heusden.

Dat meldt de website Frequency Monitor Centre (FMC), een site over radiocommunicatie. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er op deze manier met dergelijke vliegtuigjes geoefend zou gaan worden in Nederland.

Doordat het vliegtuigje tot een hoogte van zo’n 1000 voet kan gaan (ongeveer 300 meter), is het mogelijk te zien tijdens het vuurwerk.

Defensie wil de van afstand bestuurbare Raven tijdens Oud en Nieuw testen voor inzet in Afghanistan ’gezien de grote hoeveelheid afgestoken vuurwerk en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling’, oppert de fmc-site. Een defensiewoordvoerder wil niet ingaan op het inzetten van de Raven, die uitgerust kan worden met een nachtcamera. „We doen hierover geen mededelingen.”

De fmc-site stuitte op 22 december op een door Defensie uitgegeven Notice to Airmen (Notam), een speciale notificatie voor het vliegverkeer. Uit dat bericht blijkt dat ’gewoon’ vliegverkeer tussen 31 december 21 uur en de volgende ochtend 7 uur in het gebied niet lager dan 300 meter mag vliegen. Reden: het onbemande spionagevliegtuigje Raven vliegt uit. In het vlieggebied ligt onder meer Veen, dat expliciet in het defensiebericht wordt genoemd. Voorgaande jaren was het herhaaldelijk onrustig in Veen, vanwege autobranden.

De website van Defensie meldt dat de Raven ook voor ’civiele hulpdiensten’ ingezet kan worden. Een woordvoerster van de politie Gelderland-Zuid zegt echter ’van niets te weten’ over een oudjaarstest met de Raven. Door het zwijgen van Defensie is onduidelijk of de Raven met oudjaar definitief gaat vliegen, alleen getest wordt, of ook echt ingezet gaat worden om de oudjaarssituatie in die strook te monitoren.

Zowel het politiekorps Gelderland-Zuid als de gemeente Nijmegen hebben via de media vernomen dat de cameravliegtuigjes boven dit gebied zweven. Defensie heeft geen contact gehad met de leiding van het korps. De gemeente Nijmegen en de politie verwijzen door naar de woordvoering van defensie. Defensie zegt op haar beurt niets over de 'geheime operatie'. Een woordvoerder wil ook niet zeggen waarom er al dan niet contact is geweest met de korpsleiding.

Noël Vergunst, fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, vindt het 'belachelijk dat ze zoiets doen zonder vooraf afstemming met lokale overheden'. "We worden binnenkort direct bestuurd door de NAVO."

De Nederlandse landmacht gebruikt de ’vliegende verrekijkers’ in Afghanistan. Ze leveren extra informatie aan grondtroepen. Defensie sloot vorig jaar een contract af voor de aankoop van 72 Ravens, die voorganger Aladin moeten vervangen. De Raven weegt zo’n 2 kilo en kan uit de hand worden opgelaten. Het vliegtuigje kan tot een uur in de lucht blijven en heeft een bereik van zo’n tien kilometer.Bron: gelderlander.nl

Voeg toe aan: