Zoeken
 


Bijzondere incassopraktijken van CJIB

Laatste wijziging: vrijdag 16 oktober 2009 om 10:20, 2526 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 16 oktober 2009

Onlangs werd het bericht bekend dat het CJIB een eigenhandige incasso mag uitvoeren bij mensen die boetes te lang open hebben staan. We kunnen ons afvragen of dit wel terecht is.

Als u op de link moet klikken om te achterhalen wie het CJIB is, dan bent u waarschijnlijk een gelukkig mens. Het CJIB ofwel Centraal Justitieel Incasso Bureau klopt bij u aan wanneer er bijvoorbeeld verkeersboetes betaald moeten worden. En precies over dit onderwerp is een vervelend nieuwtje naar buiten gekomen.

Het blijkt zo te zijn dat wanbetalers van verkeersboetes geconfronteerd kunnen worden met een automatische incasso van het CJIB. Op deze manier wordt automatisch het openstaande saldo vereffend. De eerste reactie (van rechtschapen mensen) zal zijn: ‘mooi!’ Spaart de staat veel kosten en die boete moet toch voldaan worden.

Maar zo makkelijk is het niet lijkt ons. Wanneer een ondernemer een incassocontract af wil sluiten moeten er contracten getekend worden waar onder meer in staat dat er geen misbruik gemaakt zal worden. Daarnaast moet de consument altijd toestemming geven voor de incasso. En deze (schriftelijke) toestemming moet door de incassant bewaard worden tot het einde van de looptijd.

Het CJIB echter kan nu zonder enige toestemming geld afschrijven van de rekening. Hieraan moeten de banken verplicht meewerken. Daarbij is het nog niet duidelijk hoe deze communicatie precies verloopt en hoeveel gegevens het CJIB krijgt van de banken. Derhalve lijkt deze dubieuze koppeling iets om nader te onderzoeken. We horen graag uw reacties!Bron: scytale.nl

Voeg toe aan: