Zoeken
 


Kinderen kunnen pijn wegfantaseren

Laatste wijziging: maandag 12 oktober 2009 om 15:41, 2096 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 12 oktober 2009

Kinderen kunnen leren hun fantasie te gebruiken om pijn als gevolg van frequente aanvallen van buikpijn flink te verminderen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, meldde de BBC maandag op zijn website.

Een ontspannende cd, waarop kinderen bijvoorbeeld wordt gevraagd om te doen alsof ze op een wolk zweven, kan leiden tot een dramatische verbetering. De techniek werkt vooral goed bij kinderen omdat die over het algemeen over een rijke fantasie beschikken. Regelmatig terugkerende buikpijn zonder duidelijke oorzaak komt bij circa een op de vijf kinderen voor.

In de studie werden de kinderen in sessies van 20 minuten onderworpen aan een ‘geleide fantasie’ om hun pijn weg te denken. Van de proefpersonen meldde bijna driekwart dat de pijn met de helft of meer was afgenomen aan het einde van de therapie. Bij twee derde waren de verbeteringen na zes maanden nog merkbaar.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de University of North Carolina en Duke University Medical Center. Het idee om een kalmerende cd op te zetten was overigens uit nood geboren: er waren niet genoeg therapeuten om de sessie af te nemen.Bron: refdag.nl

Voeg toe aan: