Zoeken
 


Tantra: de kunst van het liefhebben

Laatste wijziging: vrijdag 2 oktober 2009 om 20:50, 3033 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 2 oktober 2009

Al jaren hangt er een Thangka boven mijn bed, die ik van een vriend heb gekregen toen hij terugkwam van een reis door Tibet. Samanthabhadra staat er op met zijn naakte vrouwelijke wederhelft als uitbeelding van hun mystieke onscheidbare vereniging. Het hing al jaren boven mijn bed en ondanks dat ik het prachtig vond, begreep ik er niet veel van.

Tantra, het symbool van onscheidbaarheid van leegte en schijn. Alles is een. Wij zijn allen een. Tantra, ik heb er veel over gelezen, over gehoord, maar tot voor kort nog nooit zelf ondervonden. Ik dacht dat het een technische aangelegenheid was door tijdens het vrijen je te onthouden van een orgasme zodat je de subtielere energiestromen dieper kon voelen in plaats van je over te geven aan een meer dierlijke vorm van elkaar verorberen. Ik moet er dan ook meteen bijzegen dat seksualiteit voor mij iets was, wat het in deze maatschappij voor zoveel mensen is geworden; een inwisselbaar genotsmiddel.
Je kan rustig stellen dat liefde in het algemeen is verworden als de lijst om het schilderij, terwijl liefde de essentie van de geslachtsdaad hoort te zijn, net zoals je nat hoort te worden als je in de regen loopt. Ik veroordeel niemand, die van zijn minnespel een aerobicspartijtje wil maken. Iedereen kiest voor zijn eigen pad. Ik heb dat pad tot zeer recent zelf ook gelopen, gewoon omdat ik niet beter wist. Gewoon omdat ik mij er niet van bewust was, dat iets anders ook echt bestond.

Geleende kennis
Natuurlijk had ik er wel over gelezen en zelfs al over geschreven. Ik dacht namelijk al verschillende keren dat ik het ook zelf ervaren had. Maar vergeleken bij de ervaring waar ik je zo over vertel, was het een natte wind in een te grote versleten oma-onderbroek. En ondanks dat ik mijn ervaring met jou deel, blijft het geleende kennis, iets wordt pas jouw waarheid als je het zelf ook echt hebt ervaren. Neem dus nooit zomaar meer iets aan, maar onderzoek alles wat je zelf belangrijk vindt. Zelf vind ik het ook steeds moeilijker om mijn kennis te lenen van een ander, want die heeft het misschien ook weer geleend van een ander en zo vertellen we elkaar allemaal verhalen die wij zelf nooit ervaren hebben, maar slechts van horen en zeggen. Daar komt nog bij dat het pad van een ander nooit jou pad kan zijn. Je kunt net als boeddha onder een boom gaan zitten en wachten tot je verlicht raakt, maar als dat niet jouw karma is, kun je dertig levens voor niets wachten. Het is gewoon niet jouw pad.
Daarom is mijn twijfel groot om over mijn eigen tantrabeleving te praten. Toch had het mij oneindig veel gebroken harten, en kwetsuren gescheeld als ik een echt authentiek verhaal van een ander had gehoord waardoor ik een richtlijn in het leven had gehad of ik met echte liefde of valse liefde te maken had. Tantraseks, terwijl ik er zelf  voorkeur aan geef om het goddelijke liefde te noemen, is een van de vele paden die rechtstreeks naar verlichting en god kunnen leiden.

Samensmelting
Als twee geliefden, elkaar tijdens het vrijen pure liefde schenken, komt er een moment van samensmelting. Het is zo’n diepe versmelting, dat alle ego en individualiteit wegvalt. Door volledige overgave aan de ander word je samen een. Er ontstaat dan zo’n cumulatie van liefdesenergie dat God, het universum, alle natuurkrachten door jullie samen heen stromen. De kracht die die energie teweegbrengt kun je vergelijken met het baren van een kind. Het is een oerkracht die alles te boven gaat. Je doet er als individu niet aan mee, maar het gebeurt door je heen.

‘Tantraseks is een weg naar verlichting, die de grond onder je voeten doet trillen en je intens nederig maakt voor de onmenselijke kracht van het universum ’

Als twee mensen dus samenkomen en de intentie is om liefde te schenken en dichter bij hun eigen goddelijkheid te komen dan gebeurt dit ook. Natuurlijk gaat het veel makkelijker als beide zielen zich al een grote mate van bewustzijn hebben eigen gemaakt. Want hoe bewuster je bent, hoe meer onzuiverheden je achter je hebt gelaten en hoe dichter het allesomvattende jou wil en kan benaderen. Het is dus ook niet iets dat je bewust vooraf kunt bedenken (‘zo en nu ga ik het goddelijk door mij heen laten stromen’), het is een wonder wat je overkomt.

Bovenaardse beleving
De intensiteit, de energie en kracht is zo groot dat als je jezelf er niet totaal aan overgeeft, je je vleugels ook kunt verschroeien. De orgasmen zijn ontelbaar en van zo’n kracht dat als je jezelf er niet helemaal aan zou overgeven, je er bang voor zou worden. Het is een bovenaardse beleving en na de totale vereniging, voel je je een groot pulserend krachtveld. De energie neemt je totale lichaam over, er zit zo’n kracht in je dat je helemaal de contouren van je eigen lijf niet meer voelt en je vooral rustig en diep adem moet halen wil je niet uit elkaar spatten.
Het is als bij een bungy jumper. Die kan ook niet halverwege zeggen ‘zo ik vind het toch te eng, nu maar even niet’. Het kan dus alleen maar in pure liefde, in totale overgave en vol vertrouwen. Als die elementen allemaal samenkomen en twee worden één, dan stijgt er een helende energie uit op. Zowel voor de twee mensen die het ondergaan, als wat ze teruggeven aan het universum, want wat ze namelijk ontvangen is pure helende goddelijke liefde, die nu als een transformator van al het zuivere in en door hen heen stroomt.

Verlicht?
En of ik nu verlicht ben? Ik zou het willen. Doordat ik het voorrecht heb gehad om dit te mogen beleven met iemand die zich totaal bewust is, heb ik hem als een raam mogen gebruiken. Om via hem te kijken naar wie en wat ik echt ben. Het is pure liefde en licht. Het is een energie die door alles en iedereen heen stroomt, alleen zijn we ons daar niet van bewust. En doordat het zo groots en allesomvattend is, probeerde ik het daarna weer te analyseren en te begrijpen, waardoor wat ik zag vanzelf weer van mij af dreef.
Het allerhoogste willen begrijpen, leidt automatisch tot afscheiding, want alleen door je met je hart te verbinden kun je ermee verbonden zijn. Maar het ego wil het kunnen begrijpen. Ik ben, zegt mijn ego, een journalist. Ik wil het wetenschappelijk benaderen met mijn brein, het enige instrument in je lichaam dat niets kan voelen, maar alleen kan registeren, doorgeven. Het kan niets authentieks voortbrengen en al zeker geen zaken van het hart begrijpen. Dus draait het ego overuren, want als het iets niet begrijpt en zich er aan zou overgeven, dan lost het ego op en ben je verlicht. En je ego, zal alles maar dan ook alles doen om zich daartegen te verzetten. Zeker als je je hele leven het brein als je belangrijkste kompas hebt beschouwt.

Liefde als spiegel
Waarom vertel ik je dit nu? Niet om erover op te scheppen, zoals je dat heel veel tegenkomt in de wereld waar het gaat over bewustwording, verlichting en het allerhoogste. In deze wereld willen mensen maar al te graag laten zien hoe bijzonder en spiritueel ze zijn. Maar onthoud goed dat als iemand er zo over praat, dan is het ego aan het woord. Ik wil je dit alleen maar zeggen, omdat het zo belangrijk is om je ziel en lijf niet in de uitverkoop te doen. Als je liefhebt, doe dat dan met je hele ziel en zaligheid. Laat je niet bepotelen door lovers die met hun mond zeggen dat ze van je houden, maar in hun hart niets weten van onvoorwaardelijke liefde. Door je met dit soort mensen in te laten, raak je alleen verder van huis, verder bij je eigen licht vandaan.
Laat je niet verleiden door mooie praatjes ‘je bent zo mooi’, ‘je bent zo speciaal’, ‘je bent zo spiritueel’, ‘je bent mijn grote liefde’. Voel wie en wat iemand is. Vraag wat zijn of haar bedoelingen met hun leven zijn. Vraag in welke mate zijn of haar bewustzijn is ontwikkeld. En als dat nog pril is, of er een diepe wens of verlangen is om dat te ontwikkelen. Liefde kan een prachtige gezamenlijke reis zijn. Je kunt je in elkaar spiegelen. Je kunt door elkaar je blinde vlekken en valkuilen zien en ontdekken. Als je elkaar onvoorwaardelijk liefhebt, kun je elkaar brengen naar bewustzijn en, als het voor je is weggelegd in je karma, ook naar verlichting.

Voorzichtig
Wees voorzichtig met het allermooiste stukje in jezelf. Het is ook het kwetsbaarste. En ondanks dat MTV je wilt laten geloven dat gangbangs, pimping en gekochte liefde zaken zijn die er net zo bijhoren als baggy jeans en tassen van Chanel, wil ik je alleen maar vertellen (uit ervaring): het zijn allemaal leugens. Je hebt de waarheid, weliswaar diep in jezelf weggestopt, maar jij bent het licht, je bent liefde. Je bent het waard om geliefd, gekoesterd en gerespecteerd te worden. Zorg er dan ook voor dat anderen je zo behandelen. En zijn ze onbewust en daartoe niet in staat, laat ze dan niet eens in je buurt komen.
Gisteren kreeg ik van een vriendin het boek Tantra; het allerhoogste inzicht, geschreven door Osho. Daarin las ik: ‘Moderne natuurkundigen zeggen dat er geen materie bestaat, dat alle materie slechts schijn is; in de kern bestaat er alleen maar elektriciteit, geen materie. Bij een orgasme raak je deze diepste laag van je lichaam, waar geen materie meer bestaat, maar alleen maar energiegolven; je wordt een dansende energie, je vibreert. Je bent niet langer begrensd, je pulseert, maar zonder substantie, dan beleven twee mensen als één een orgasme met het universum en daalt het goddelijke op je neer’.
Misschien is het allemaal hocus pocus voor je. Misschien zeg je ‘gooi maar in mijn hoed’. Maar heb je eenmaal iets ervaren waarvan je eerst niet eens van het bestaan afwist, dan zijn je ogen voor altijd geopend, dan zie je wie er bij je aan je deur heeft geklopt. Dan ben je ontwaakt. Ik ben onderweg en ik hoop jou daar tegen te komen.

Mabel van den Dungen bodhitvBron: happynews.nl

Voeg toe aan: