Zoeken
 


3D-printen wordt betaalbaar

Laatste wijziging: woensdag 9 september 2009 om 10:28, 2504 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 september 2009

Het afdrukken van tekst en foto’s is al jaren gemeengoed. Hetzelfde zou wel eens kunnen gaan gebeuren met het printen van driedimensionale objecten.

Een onderdeel voor je oude auto nodig dat nergens meer is te krijgen? Op zoek naar vaas die je zo voor je ziet, maar in geen enkele winkel staat? De oorbel kwijt die je van je geliefde hebt gekregen? Geen probleem. Print gewoon een nieuwe bumper, vaas of oorbel uit met een 3D-printer. Alles waar je een driedimensionale bouwtekening van hebt, kun je in principe maken met zo'n printer. Bij bedrijven als het Nederlandse Shapeways kun je je ontwerp inleveren, en zij printen het voor je uit. Er is op hun site al een levendige handel ontstaan in 3D-objecten.

Die objecten worden laagje voor laagje door de printers opgebouwd. Sommige machines gebruiken vloeistof die in de juiste vorm hard wordt gemaakt met een ultraviolette laser, andere hebben poeder als grondstof, die laagje voor laagje stolt door het te verbinden met een vloeistof. Het eindproduct kan zowel hard als zacht aanvoelen, en in alle gewenste kleuren worden gespoten.

3D-printers worden in rap tempo goedkoper. Ze zijn er nu al vanaf 10.000 dollar. Britse wetenschappers vinden dat nog te duur, en hebben een open source-ontwerp gemaakt voor een 3D-printer. Daarmee kan je voor 700 dollar de onderdelen van een 3D-printer printen. Maar ja, dan moet je wel eerst zo'n apparaat hebben natuurlijk.

Bouwe van StratenBron: noorderlicht.vpro.nl

Voeg toe aan: