Zoeken
 


38 tips om je zo goed mogelijk op de komende zware tijd voor te bereiden

Laatste wijziging: vrijdag 4 september 2009 om 22:03, 2996 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 4 september 2009

 

Survivalblog.com is één van de websites die er specifiek op zijn gericht om burgers te voorzien van informatie en tips om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op onzekere, moeilijke tijden. Hoewel het meeste recente nieuws zich met name toespitst op de steeds dreigender en waarschijnlijker wordende instorting van de Verenigde Staten, kunnen veel van deze tips ook nuttig zijn voor ons Europeanen, omdat het ontstaan van chaos in de VS onvermijdelijk ook gevolgen zal hebben voor de stabiliteit van onze eigen samenleving.


Jim Rawles is een voormalige medewerker van de Amerikaanse Inlichtingendienst en de oprichter van SurvivalBlog.com. Hij schrijft dat hij en zijn website onderdeel uitmaken van iets groters, een 'virtuele gemeenschap van enkele van de meest briljante mensen die je ooit zou kunnen ontmoeten. Ondanks onze verschillen zijn we allemaal gericht op het voorbereid zijn.' Behalve tips om op rampen en noodsituaties voorbereid te zijn, geeft Rawles ook aanwijzingen ten aanzien van het zoveel mogelijk zelfvoorzienend zien te leven, zowel wat betreft voedsel en energie als communicatie.
 
Don McAlvany, redacteur van The McAlvany Intelligence Advisor, zet op Survivalblog.com de volgende 38 tips op een rijtje om zo goed mogelijk voorbereid te zijn in het geval van (natuur-)rampen en andere langdurige of zelfs permanente noodsituaties:
 
1. Verander de manier waarop je tegen alles aankijkt. Neem je hele levensstijl onder de loupe.
 
2. Ontwikkel onderscheidingsvermogen ten aanzien van mensen.
 
3. Als je investeert, investeer dan als eerste in de juiste mensen.
 
4. Kijk eerlijk naar jezelf, zowel naar je sterke als naar je zwakke punten.
 
5. Zoek raad bij andere mensen die je vertrouwt.
 
6. Vind gelijkgestemde mensen die deel kunnen gaan uitmaken van een gezamelijke steungroep en met wie je kunt samenwerken.

7. Vind alternatieve methodes voor alles wat u gewend bent te doen.
 
8. Ontwikkel een instinct voor die zaken die niet goed voelen. Het maakt niet uit hoe geweldig iets lijkt of klinkt aan de oppervlakte, ga op je intuitie af, je instinct.
 
9. Doe alle niet essentiële zaken uit je leven weg. Stop met alle tijd- en energieverspillende bezigheden en dingen die je niet nodig hebt, zoals (te) veel kleding, meubels, allerlei spullen, etc.. Stop met TV kijken.
 
10. Versimpel je levensstijl. Leer om 'nee' te zeggen tegen aktiviteiten die je niet zelfvoorzienend maken. Zet God en jezelf op de eerste plaats, en niet andere mensen.
 
11. Ontwikkel lichamelijke, mentale en spirituele zelfbeheersing.
 
12. Leer om met alles om te gaan alsof het onvervangbaar is.
 
13. Koop duurzame spullen, ook als deze duurder in de aanschaf zijn.
 
14. Verzamel gebruiksvoorwerpen die niet afhankelijk zijn van electriciteit.
 
15. Leer om enige tijd alleen te kunnen zijn, in totale stilte. Denk, reflecteer, herinner, en maak in stilte strategische plannen.
 
16. Leer om tijd door te brengen met jezelf en met je familie; maak je los van oppervlakkig vermaak en allerlei andere afleidingen.
 
17. Leer iets uit iedere situatie waar je in terecht komt. Uit alles wat je hoort, ziet, aanraakt of voelt valt een les te leren. Leer een principe uit iedere fout die je maakt in dagelijkse situaties.
 
18. Vertrouw op God en niet op je eigen voorbereidingen. Stem je voorbereidingen af op de leiding van de Heer. Luister wat Hij je ingeeft, gebruik niet alleen je eigen denkvermogen.
 
19. Leer te genieten van de kleinste dingen. Schep vreugde en geluk uit zaken die niet afkomstig zijn uit comfort en entertainment.
 
20. Sla herinneringen in jezelf op voor het geval je ooit gescheiden raakt van je geliefden en/of geïsoleerd raakt.
 
21. Stel prioriteiten op voor alle aspecten van het leven, zoals relaties, behoeftes, dagelijkse en toekomstige benodigdheden. Stel doelen op die gebieden waar u bekwaam of zelfvoorzienend in bent of kunt zijn. Maak een tijdsschema dat gebaseerd is op de hoeveelheid geld en tijddie nodig is om zelfvoorzienend te worden.
 
22. Onderzoek het concept 'burgerlijke ongehoorzaamheid' (vanuit de Bijbel en de geschiedenis). Op welk moment hadden de Israëlieten 'nee' moeten zeggen toen de Egyptenaren besloten om alle jongensbaby's te vermoorden? Op welk moment hadden de Duitsers tegen Hitler moeten opstaan? Op welk moment moeten we 'nee' gaan zeggen tegen de despoten van vandaag, op het moment dat ze ons geld, ons bezit, onze kinderen, onze vrijheid, onze gezondheid   dreigen af te nemen? Beslis wat voor u het omslagpunt is - wanneer gaat u over tot burgerlijke ongehoorzaamheid? In de geschiedenis werd voor veel mensen dit punt bereikt op het moment dat hun leiders bevelen uitvaardigden die direkt in strijd waren met God's Woord of Zijn geboden. Zorg dat dit omslagpunt niet te vroeg, te laat of nóóit komt. Denk hier goed over na, bepaal een strategie - en kom hier niet meer op terug.
 
23. Leer in iedere situatie de juiste vragen te stellen.
 
24. Brenge orde in je leven. Wanorde zal je afleiden en tenonder doen gaan. Doe alle afleidingen weg uit je leven.
 
25. Zelfvoorzienendheid en overlevingsprincipes moeten praktisch zijn en dagelijks worden geleerd.
 
26. Zorg voor meerdere manieren om te ontsnappen, meer dan één manier om iets te doen. Zorg voor een plan B en een plan C.
 
27. Het leven van iedere dag, maar speciaal in crisistijden, heeft 'back-up' voorzieningen nodig, voor het geval de belangrijkste hoofdvoorzieningen uitvallen.
 
28. Je leert pas echt, wordt pas echt iets wijzer als er verandering optreedt in onze houding, handelingen, en manier van leven.
 
29. Wijsheid is het praktisch toepassen van wat je weet. Het is niet voldoende om alles te weten wat je moet weten. Dat is alleen nuttig als je voor jezelf en anderen praktisch gebruik van deze kennis weet te maken.
 
30. Zie de waarheid over je eigen capaciteiten onder ogen. Dit zal je in een crisis behoeden voor té veel zelfvertrouwen, en je hier juist vertrouwen door geven.
 
31. Besluit vóór dat er iets gebeurt hoe je op een bepaalde crisis gaat reageren, zodat je niet overdonderd wordt door de gebeurtenissen en je eigen emoties.
 
32. Zorg ervoor niet teveel verdeeld te zijn in je leven. Besluit dat je slechts enkele dingen in dit leven wilt doen en dat je deze dingen goed wilt doen. Denk aan 'concentratie versus afleiding'. Verzeker jezelf ervan dat onbelangrijke, niet essentiële afleidingen je niet weerhouden van het bereiken van je belangrijke doelstellingen.
 
33. Stop met verspillen. Wees een goede rentmeester van alles waar God in voorziet.
 
34. Koop een extra exemplaar van alles waar je regelmatig gebruik van maakt, en leg dit opzij voor het geval er een tijd komt waarin deze zaken moeilijk of niet meer te verkrijgen zijn.
 
35. Train jezelf erin om in iedere situatie op te letten op die zaken die niet kloppen, die ongewoon zijn, of die er niet goed uit zien.
 
36. Leer je kinderen en jezelf dat je niet verplicht bent om informatie te verstrekken aan vreemdelingen. Je hoeft geen vragen te beantwoorden -zelfs niet van een overheidsdienaar- over zaken waar anderen niets meer te maken hebben.
 
37. Verkoop spullen of geef dingen weg die je niet gebruikt of nodig hebt. Overweeg om 50% van alles wat je bezit, met name de niet-essentiële zaken,weg te geven of te verkopen. Versimpel en stroomlijn je leven, levensstijl en bezittingen.
 
38. Zoek iemand op die de Grote Depressie nog heeft meegemaakt en vraag   hoe deze persoon zichzelf in die periode staande hield, hoe deze het met heel weinig wist vol te houden, en hoe hij of zij ondanks de zware tijden toch vreugde en tevredenheid kon beleven. Een uitstekend boek op dit gebied is: 'We had Everything but Money; Priceless Memories of the Great Depression' (We hadden alles behalve Geld; Onschatbare herinneringen aan de Grote Depressie')


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: