Zoeken
 


Twentse huisartsen vinden invoering EPD onhaalbaar

Laatste wijziging: zondag 7 december 2008 om 13:47, 1660 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 7 december 2008


UTRECHT
 -  Huisartsen uit Twente en de Achterhoek denken dat het onhaalbaar is het elektronisch patiëntendossier (EPD) in 2009 in te voeren. Technische problemen, onduidelijkheden over registratie en onzekerheden over privacy en aansprakelijkheid zouden een te groot struikelblok zijn.

Dat zeggen de huisartsen zaterdag in NRC Handelblad. De artsen hebben in opdracht van minister Ab Klink (Volksgezondheid) geëxperimenteerd met een digitaal dossier.

Desondanks is de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) nog steeds voorstander van invoering van een dergelijk dossier. Een woordvoerder zei zaterdag al enige maanden op de hoogte te zijn van het negatief uitgevallen experiment.

In de proef bleek dat huisartsen gegevens niet identiek registreren en dat niet alle data actueel zijn. Ook waren er problemen met de communicatie tussen verschillende computersystemen en zijn er vragen over de veiligheid. De passen waarmee zorgverleners zich moeten identificeren, werden soms onbeheerd achtergelaten of zaten standaard in de kaartlezers. Dat maakt misbruik mogelijk. Alleen artsen die op het beveiligde net inloggen met een unieke identificatiepas kunnen, na toestemming vooraf van de patiënt, de gegevens zien.

Het ministerie van Volksgezondheid wijst er in een reactie op dat er meerdere evaluaties zijn geweest en dat toen slechts op kinderziektes werd gestuit. Inmiddels is het systeem stabiel, aldus een woordvoerder.Bron: telegraaf

Voeg toe aan: