Zoeken
 


Auto rijden op urine?

Laatste wijziging: donderdag 16 juli 2009 om 09:40, 3337 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 16 juli 2009

 

Waterstof is de brandstof van de toekomst. Alleen is het moeilijk te maken. Is nu wat op gevonden: urine.

Normaal zijn voor het produceren van waterstof grote hoeveelheden water en elektriciteit nodig. Met de stroom scheid je de waterstofmoleculen van de zuurstofmoleculen in het water. Dat is duur en ingewikkeld. Daardoor is het momenteel nog nauwelijks praktisch om een heel wagenpark met waterstof uit te rusten.

Maar daar komt verandering in. Gerardine Botte, professor in de natuurkunde aan de Ohio University in de VS, heeft een stof gevonden die veel makkelijker in waterstof om te zetten is dan water: urine. Dat komt door de stof ureum, die in grote hoeveelheden in pis aanwezig is. Ureum bestaat grotendeels uit waterstof en stikstof. Beide soorten moleculen kunnen met slechts een klein beetje elektriciteit worden gescheiden, zodat je pure waterstof overhoudt.

De nieuwe brandstof wordt in de VS al Pee Power genoemd. Er moet meer mee worden geëxperimenteerd om het op grote schaal te kunnen maken, maar eerste tests zien er goed uit. Nu moet er alleen een manier worden gevonden om menselijke urine in grote hoeveelheden op te vangen.



Bron: faqt.nl

Voeg toe aan: