Zoeken
 


Mangosteen, de geneeskrachtigste vrucht op aarde

Laatste wijziging: maandag 6 juli 2009 om 12:43, 2564 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 6 juli 2009


De huidige (Westerse) samenleving verwacht vaak het summum van een individu. Naast een geslaagde carrière wil men een gezellig gezinsleven uitbouwen en als het even kan, poogt men er ook nog goed uit te zien, aan social networking te doen of zich in te zetten voor tal van goede doelen. De media voeden deze succesbeelden dat het een lieve lust is en de grijze massa aanvaardt ze op een schoteltje.

Deze schier onmogelijke levenswijze eist haar tol en hier pikt de geneeskundige wereld graag haar graantje mee. Tal van ‘natuurlijke wondermiddeltjes’ maakten de laatste decennia hun opwachting, doch al te vaak laat hun accuratesse te wensen over. Tussen dit peloton der middelmatigheid rijden ook enkele toppertjes. Vandaar dat wij u niets willen onthouden i.v.m. de onvolprezen mangosteen.


Een vleugje geschiedenis
Reeds voor aanvang van de zeventiende eeuw bereidden de inwoners van Zuidoost-Azië talloze traditionele medicijnen op basis van de mangosteen. De donkerpaarse schil werd vaak gedroogd en gemalen om vervolgens te fungeren als afweermechanisme tegen inwendige en uitwendige infecties. De moes die gedistilleerd werd uit de vrucht, diende dan weer als koortswerend middel. Langzaam maar zeker maakte deze vrucht haar opgang in de Oosterse contreien. Ze maakte er niet enkel furore omwille van haar heilzame, helende eigenschappen, maar ook de smaak gold al gauw als een troef. Het zachte, sneeuwwitte vruchtvlees betovert de tong met een zeemzoete smaak, in tegenstelling tot vele traditionele geneesmiddelen die men vaak moest binnenhaspelen om net niet teveel te smaken.


Men mag de mangosteen echter geenszins verwarren met de mango. Hoewel deze laatste ook een heerlijke vrucht is, kan ze allerminst de genezende effecten voorleggen van haar semi-naamgenoot.


De X-factor: xanthonen
Een vrucht die vrij in de natuur voorkomt en ons tal van geneeskundige voordelen biedt, we moeten toegeven dat het als muziek in de oren klinkt. Helaas worden we murw geslagen met al te voorspelbare en inhoudsloze pulpmuziek op dit gebied, maar geldt voor de ‘pulp’ van de mangosteen hetzelfde?


Jarenlang verrichtten wetenschappers uit alle uithoeken van de wereld onderzoek naar de chemische eigenschappen van de Koningin der vruchten (de plaatselijke bijnaam van de vrucht). Studies brachten aan het licht dat de mangosteen grote hoeveelheden xanthonen herbergt. Deze behoren tot de familie van de antioxidanten. Dagdagelijks worden onze lichaamscellen onophoudelijk aangevallen door vrije radicalen. De aangerichte schade wordt keer op keer hersteld door antioxidanten.


Deze krachtige, levensbevorderende substantie is ondermeer aanwezig in vitamine C en E, maar de mangosteen spant toch de kroon op dit gebied. Tot op heden is aangetoond dat de schil van de vrucht een goudader is op het gebied van xanthonen. Een veertigtal soorten vindt er onderdak.


Zo ook de twee meest dynamische xanthonen: de Alpha Mangostin en de Gamma Mangostin. Beiden hebben een opmerkelijk effect op de werking van hart- en bloedvaten, zijn natuurlijke antibiotica en blinken vooral uit dankzij hun ontstekingsremmende kracht.


De kracht van de schil …
De gerenommeerde xanthonen zouden maar liefst 44 (!!!) lichaamskwalen bestrijden/voorkomen. Uiteraard hangt het effect af van persoon tot persoon, maar wij zetten de belangrijkste graag op een rijtje.


• Totale fysieke gezondheid en welzijn
• Werkt in op vermoeidheid (verhoogt energie zonder prikkels)
• Middel tegen veroudering (door vrijgave antioxidanten)
• Verbetert het functioneren van het immuunsysteem
• Bestrijdt allergieën (bv. anti-histamine)
• Beschermt de hartspier
• Verlaagt cholesterol en een te hoge bloeddruk
• Beschermt tegen Parkinson, Alzheimer en diabetes (door bescherming van de zenuwcellen)
• Stabiliseert de darmflora, voorkomt (en geneest) maagzweren en darmontstekingen
• Ontstekingsremmend effect, goed tegen artritis, sportblessures en fybromyalgie
• Vermindert en bezweert hoofdpijnen en migraine
• Zorgt voor een gezondere huid en werkt in op bacteriën die acne veroorzaken
• Effectief tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten
• Werkt in op kankers (vermindert ontstekingen daar waar de tumor zich bevindt) en voorkomt schade aan DNA
• Bevordert de nierfunctie en vermindert blaasinfecties
• Stimuleert een positieve gedachtengang (anti-depressief effect en vermindering van de algehele bezorgdheid)
• Voorts ook nog gunstige resultaten tegen astma, influenza, menstruatiepijnen, etc.

… die geen peulschil kost.Bron: blogspot.com

Voeg toe aan: