Zoeken
 


Depressie bestaat niet

Laatste wijziging: zondag 21 juni 2009 om 20:20, 4134 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 21 juni 2009

Volgens Brits professor Dryden is een depressie een ingebeelde ziekte waarvan iedereen zonder externe hulp van kan genezen.

Twintig jaar lang heeft de Britse Professor Dryden het ziektebeeld van een klinische depressie onderzocht aan de hand van hypnose-interviews, experimentele therapieën en hersenscans. Hij gaf er verschillende publicaties over uit en werd tot voor kort als een autoriteit in het vakgebied beschouwd. De professor kreeg nu echter bakken kritiek van zijn collega’s over zich heen na een symposium waarin hij pleit voor een heropvoeding van de depressieve patiënt.

Dryden stelt namelijk dat de ziekte aanstellerij is, een onbewust excuus is om te ontsnappen aan alle hindernissen in het dagelijkse leven en alles aan de anderen over te laten. Hij noemde het een van de meest voorkomende ingebeelde ziektes in onze samenleving, die niet bestond als de medische wereld ze niet had uitgevonden.

Dryden heeft na twintig jaar onderzoek zijn geloof in alle gangbare therapieën van de klassieke geneeskunde verloren en legt de verantwoordelijkheid nu vreemd genoeg voor het eerst bij de depressieve patiënt zelf. “Of we het nu over psychotherapie of antidepressiva van welke aard ook hebben, het is telkens een placebo-effect dat de patiënt doet genezen. De stimuli die volgens de klassieke zienswijze van buitenaf moeten komen om iemand er bovenop te helpen, zou de patiënt net zo goed uit zichzelf kunnen halen maar daar is hij meestal te lui voor.” En het was vooral die laatste uitspraak die bij de collega’s onrespectvol overkwam. De kritiek luidde dat Dryden een kapitale redeneringsfout maakte en daardoor het hele vakgebied in het belachelijke trok.

Dryden kondigde na zijn omstreden uiteenzetting het boek “Do it yourself, silly” aan waarin hij de krasse uitspraken op het symposium belooft te nuanceren.Bron: slechtnieuws.be

Voeg toe aan: