Zoeken
 


Anarchisme in praktijk

Laatste wijziging: vrijdag 19 juni 2009 om 21:51, 1608 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 19 juni 2009

 

In Drachten schijnt al een paar jaar een perfect voorbeeld van anarchisme te functioneren.

Alle verkeerstekens en verkeerslichten zijn weg gehaald zodat de verkeersdeelnemers zijn aangewezen op zichzelf om veilig hun weg te vinden.

” Het project is het geesteskind van de heer Monderman, en de gemeente heeft een aantal opmerkelijke resultaten geboekt.

Er was altijd een verkeersdode te betreuren om de drie jaar, maar  sinds dat de verkeerslichten  zeven jaar geleden weg gehaald zijn is er niemand meer verongelukt.

Er zijn een paar kleine botsingen, maar deze zijn bijna aan te moedigen, licht de heer Monderman toe. “We willen kleine ongevallen, ter voorkoming van ernstige waarbij mensen gewond raken,” zei hij gisteren.

Het werkt goed omdat het gevaarlijk is, en dat is precies wat we willen.

Het verschuift de aandacht van de regering om het risico te lopen naar de bestuurder die verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen risico.

De heer Monderman, 61, vergelijkt zijn filosofie met het rijden van een auto op een ijsbaan. “Schaatsenrijders werken dingen voor zichzelf uit en het werkt wonderwel.

Ik ben geen anarchist (????!!!!), maar ik hou niet van regels die ineffectief zijn.

Het kan niet zo zijn dat straatmeubilair mensen vertelt hoe ze zich moeten gedragen.”

Weer een fantastisch voorbeeld van hoe regels er juist voor zorgen dat zaken minder intuïtief worden en er een soort van laksheid optreed bij degene die onderworpen worden aan deze regels.

“We Don’t Need No Thought Control” zong pink floyd ooit en dat is precies waar het nog steeds om gaat.

Originele bron: Telegraph.co.ukBron: vrijspreker

Voeg toe aan: